Vanlig läsk och saft kan innehålla bensen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-24

Totalförbjudet i livsmedel – orsakar leukemi

Vanlig läsk kan vara livsfarlig.

Det cancerframkallande ämnet bensen kan finnas i läsk och saft med främst apelsinsmak.

Det skriver Svenska Dagbladet.

En avhoppad kemist från läskedryckstillverkaren Cadbury-Schweppes har avslöjat att bensen kan uppstå vid en kemisk reaktion i läsk.

Bensen är totalförbjudet i livsmedel då det orsakar leukemi.

–Om det förekomer bensen i livsmedel får vi hoppas att det är i oerhört små mängder. Bensen är en väldigt aggressiv cancerogen och det finns egentligen ingen minsta mängd som är riskfri, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemi, till Svenska Dagbladet.

Kopierat dokoment

Storföretag i USA ska ha känt till problemet i 15 år.

Men den avhoppade kemisten avslöjar på en stor republikansk blog att bensen fortfarande förekommer, inte bara i läsk, utan också i kolsyrefria drycker och smaksatt mineralvatten.

Till stöd har han kopior på företagsdokument från 1990. Dokument som visar hur bensen kan bildas som en kemisk reaktion mellan nedbrutna produkter av vissa ingredienser som ingår i minst 1000 läskedrycker som finns i Europa sedan 2002, skriver Svenska Dagbladet.

Ingredienserna är natriumbensoat, E211, och askorbinsyra, E300.

"Avvaktar resultaten"

Nu inväntar Livsmedelsverket resultaten från utredningar som startats i USA, Tyskland och Storbritannien.

– Bensen ska inte finnas i livsmedel. Jag känner till de amerikanska fynden och vi avvaktar nu resultaten av deras utredning, säger Kjettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Men miljöpartiet kräver redan nu ett produktionsstopp på drycker i farozonen.

– Jag tycker att tillverkarna ska ta en time-out och sluta tillverka de här produkterna till dess att man säkert vet att de är ofarliga. Det är orimligt att konsumenterna själva ska behöva orientera sig, säger Mikael Eriksson, politisk sekreterare hos miljöpartiet och talesman i konsumentfrågor.

Fler artiklar om cancer:

Johan Edling

Följ ämnen i artikeln