Hej då vintertorrhet

Uppdaterad 2012-05-10 | Publicerad 2009-03-18

– Så slipper du fnasig hud

Vintertorr hud? Nej tack!

Efter en lång vinter törstar de flestas hud efter fukt som aldrig förr. Låg luftfuktighet och temperaturväxlingar gör oss både fnasiga och extra känsliga. Men det går att få len hud även på vintern.

Det är inte bara rent fysiskt obehagligt med stramande, svidande hud. Många upplever upplever dessutom att de får sämre självkänsla, blir lättirriterade och får sömnproblem på grund av klådan.

Men varför är det extra svårt att hålla huden återfuktad på vintern? Marie Lodén som är medicinsk chef på ACO förklarar att det är den låga luftfuktigheten som är boven.

– Huden suger upp fukt från luften så när luften är torr blir huden torr. Hyn avger mer fukt än den får, säger hon.

Samtidigt går vi mellan kylan ute och våra uppvärmda hem där luftfuktigheten också är låg.

– Den här växlingen mellan värme och kyla gör huden extra torr, säger Marie Lodén.

Som om det inte vore nog ställs också allt större krav på vår hud. Vi vistas mer och mer inomhus och vi diskar och duschar som aldrig förr.

Det finns hjälp

När huden är torr behöver den både fukt och fett. Det är alltså inte sant som en del hävdar att man inte behöver tillföra huden fett. Smörj varje dag, extra noggrant efter dusch. Det bästa är att undvika bad helt, men om du känner att du bara måste; häll lite olja i vattnet.

Det är svårt att göra några förbättringar från insidan, som att äta eller dricka något speciellt.

– Det är bara en myt att det hjälper att dricka mycket vatten, säger Marie Lodén.

– Det bästa vore att hålla sig i ett fuktigt klimat, men om du inte har möjlighet till det gäller det att hitta en bra kräm som verkligen hjälper dig.

Skillnad på kräm och kräm

Lotion, kräm, salva. Vad är egentligen skillnaden?

En lotion passar bra att smörja in större ytor med eftersom den är ganska tunn. Hårbevuxna delar av kroppen, som armarna, kan också vara lättare att smörja med en lotion än med en fet salva.

En kräm går snabbt in i huden men lämnar samtidigt en yta av fett på huden som gör att den inte släpper ifrån sig vatten. Den är alltså både mjukgörande och fuktbindande och minskar den stramande känslan.

En salva är trögare att smörja ut eftersom den innehåller mycket fett. Den passar bra på de allra torraste hudområdena och används bäst på natten.

5 tips för att motverka torrhet:

Liten smörjskola

Det är i princip omöjligt att överdosera smörjandet om krämen är bra, så gör det helst både morgon och kväll.

Placera ut mjukgörande krämer lite varstans, till exempel vid datorn och bredvid tv-soffan. Då blir det enkelt att smörja in sig så fort huden känns det minsta torr.

Vid klåda: Undvik att klia dig, även om det är svårt. När man river på huden ökar risken för eksem och förtjockad hud. Hydrokortisonkräm som finns receptfritt på Apoteket kan hjälpa mot klådan.

Händer: En kräm för händerna behöver vara ganska fet men gå lätt in i huden. Om du tycker att det känns kladdigt efter smörjningen är ett tips att använda tunna, avklippta bomullsvantar så att du kan fortsätta att arbeta. Använd alltid vantar ute när det är kallt.

Fötter: Fötternas tjocka hud behöver extra fet kräm. Använd en som är framtagen speciellt för fötterna och komplettera gärna med att regelbundet fila bort förhårdnader.

Ansikte: Smörj regelbundet och ofta med en produkt som är anpassad för din hudtyp. Tänk på att använda en rengöringslotion som är mild och utan uttorkande tvålämnen.

Följ ämnen i artikeln