EU varnar för färgglatt godis

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-13

Sänker gränserna för accepterat dagligt intag

EU:s livmedelsmyndighet Efsa har snabbgranskat sex olika färgämnen som används i läsk och godis.

För tre av dem sänker man nu den tillåtna mängden i olika livsmedel, skriver Dagens nyheter.

Färgämnena som Efsa har granskat används bland annat i godis, glass, läsk och sylt. Vilka färgämnen som ingår i en livsmedelsprodukt måste anges i innehållsförteckningen.

De sex ämnena som snabbgranskades visade sig i en forskarstudie för två år sedan kunna göra barn hyperaktiva. Därför prioriterades de, men Efsa kommer att gå igenom samtliga tillsatser som finns i mat framöver.

De tre ämnen för vilka de accepterade dagliga intaget nu sänks heter kinolingult (E 104), nykockin (E 124) och paraorange (E 110).

De tillåtna värdena för de tre andra ämnena som granskades, azorubin/karmosin (E 122), tartrazin (E 102) och allurarött (E 129), sänktes emellertid inte.

"Bara vissa barn som konsumerar stora mängder mat och dryck som innehåller azorubin/karmosin och allurarött riskerar att överstiga det acceptabla intaget av dessa färger", skriver Efsa i ett pressmeddelande som Dagens nyheter tagit del av.