"Mitt knark var att prestera"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-05

Före detta After Dark-artisten Rickard Engfors, 32, fick panikångest

Före detta After Dark-artisten Rickard Engfors, 32, inkom till akuten den 8 december. Puls 166. Tryck över bröstet. Stark ångest. Avmagrad. Troligen drabbad av panikångest.

Rickard Engfors hamnade på sjukhuset efter en kollaps i samband med en julgala för drygt ett år sedan. Det står en läkare över honom och säger: ”Förstår du att du hade kunnat dö”? Men får ingen förklaring till varför han är i det här tillståndet. Utarbetad? Visst. Deprimerad? Nej. Uppe i varv? Ja. Alla frågorna surrade runt i Rickards huvud. Men vad hade hänt egentligen? Hela kroppen skakar.

– Jag hade inte ätit, inte sovit på flera dagar. Jag hade fullständigt förträngt kroppens behov. Jag kände ingenting längre. Ingen glädje. Ingen smärta. Ingen hunger. Ingenting. Det bara högg till i bröstet och jag segnade ner. Jag trodde att jag skulle dö. ”Nu är det slut, tänkte jag”, berättar han när Aftonbladet träffar Rickard i hans ateljé på Söder i Stockholm.

”Kollapsar i Thailand”

Rickard blev beordrad vila. ”Åk på semester. Det är bra för dig. Du behöver vila”, sa läkarna. Så Rickard och hans närmsta familj åker på en välbehövlig semester till Thailand. En väldigt dålig idé visade det sig. Efter 13 timmars flygning kommer han fram till ett fuktigt, varmt och myllrande Thailand. Rickard kollapsar på Phi Phi Island och blir körd på en flakmoppe till närmsta sjukhus av en thailändare som förbarmar sig. Resten av resan är ett enda kryssande mellan akutmottagningar i Thailand. Ångest.

– Ur mitt speedade töcken ser jag en läkare som viftar bort flugor från sjukhussängen. Jag trodde han drev ut onda andar ur min kropp, så långt hade det gått, säger han och i dag kan han äntligen skratta åt tokigheten.

Hemskickad

Väl hemma kontaktade han ett nytt sjukhus i Stockholm för att berätta om sina kollapser. Varför skakar kroppen? Han får ett frågeformulär i handen, ingen tar sig tid att lyssna till vad som egentligen hänt.

– Där satt jag och skulle fylla i ett frågequiz om huruvida jag ville ta livet av mig eller ej. Efter en kvart blev jag hemskickad. Så höll det på. Jag har full koll på alla akutmottagningar i Stockholm. I dag måste man vara frisk för att orka vara sjuk, säger han lite ironiskt.

Kulmen på Rickards helvetesår sker på Götgatan i full rusningstrafik en solig eftermiddag.

– Jag fick fullständig panik och kröp in bakom en korvkiosk. Där låg jag i fosterställning och ringde en psykmottagning. Där får jag tag i en kvinnlig psykiatriker som säger till mig. ”Ta det lugnt, du har drabbats av en panikångestattack, nu gör du så här...” Lugnt och pedagogiskt leder hon mig hem till min lägenhet... genom telefonsamtalet. Hon räddade mitt liv. Jag vet inte vem hon är men jag skulle vilja tacka henne, säger han. Det var första gången någon tog mig på allvar. Jag fick äntligen veta att jag inte var galen. Att det här är någonting som kan drabba vem som helst.

Diagnos: panikångest

Här börjar Rickards mödosamma väg tillbaka till livet. Diagnosen var panikångest, och med hjälp av psykologer och tack vare öppenheten i familjen har Rickard sakta kommit tillbaka. På köpet har han gått upp tolv välbehövliga kilo.

– Jag vill vara öppen om vad som hänt. Det är inte fult att visa sig svag. Jag är trött på bilden av mig själv där folk tror att jag sover med en rosa strutsboa runt halsen. Jag är en vanlig människa med vanliga behov som vem som helst, säger han och sticker inte under stol med att mediabilden av honom har han delvis varit med om att skapa själv.

”Mitt knark var att prestera”

Redan som nittonåring blev han medlem i After Dark, sedan har det bara rullat på med konceptskapande åt Sveriges mest eftertraktade artister som Carola, Måns Zelmerlöw, Linda Bengtzing och Charlotte Perrelli. Även hans kontrollbehov och perfektionism har spätt på panikångesten.

– Mitt knark var prestationerna. Nu har lärt mig hantera min panikångest. Jag vet att jag inte kommer att dö av det. Det handlar om en inställning till saker och ting. Nanne Grönvall sa en sak till mig som jag tänker på varje morgon när jag vaknar. ”Är glaset halvfullt eller halvtomt”. Även om det suger att stiga upp så måste jag bestämma mig för hur jag ska tackla dagen just nu. Det har också hjälpt till att jag bloggar om min panikångest för då tar jag mig i kragen, säger han och sticker handen i håret.

Melodifestivalen det stora provet

Årets melodifestival var det stora provet för Rickard Engfors. Det var första gången han lämnade Söder på flera månader. Tidigare kunde ett telefonsamtal, ett måste, en gratulation på födelsedagen, utlösa en panikattack.

– Det är en stor seger för mig att ha klarat av det här. Nu börjar mitt nya liv, säger Rickard med glimten i ögat, rättar till den trendiga vintagekavajen och försvinner bort i gatumyllret.

En promenad som skulle varit omöjligt för ett år sedan.

Rickard Engfors tips till dig som drabbats av panikångest: