Ny superbroccoli ger skydd mot cancer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-08

Att broccoli är nyttigt vet de flesta.

Men snart kommer superbroccolin - som ska ge ett ännu bättre skydd mot cancer än tidigare.

Broccoli innehåller stora mängder ämnen som frigör sulforafan-ett ämne som har en skyddande effekt mot cancer.

Genetisk defekt

Nu har brittiska forskare vid Institute of Food Research upptäckt att halva befolkningen har en genetisk uppsättning som gör att de inte kan ta upp sulforafanet, uppger BBC.

Forskarna utvecklar nu en särskild superbroccoli med mer än tre gånger högre halter av de verksamma ämnena.

-Om du äter mer broccoli eller broccoli med högre sulforafanhalter kan kroppen ändå ta upp lika mycket sulforafan, säger professor Richard Mithen vid forskningsinstitutet till BBC.

De hoppas ha den nya broccolin klar inom tre år.

För litet underlag

Josephine Querido från Cancer Research UK säger att forskarnas upptäckt stöder tesen att genetiska olikheter påverkar hur vi tar upp ämnen från maten. Samtidigt påpekar hon att deras underlag är litet. Bara 16 personer ingick i studien.

-Vi vet att en nyttig balanserad kost är en viktig faktor för att förebygga cancer, framför allt i matsmältningsorganen. Men någon speciell superfrukt eller grönsak som kan skydda dig helt från cancer finns inte, säger hon till BBC.

Fler nyttiga grönsaker

Eva Buskas

Följ ämnen i artikeln