Ökad dos D-vitamin kan minska cancerrisk

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-28

”Hjälper mot bröst-, äggstocks- och grovtarmscancer”

Höga doser D-vitamin kan minska risken att utveckla flera vanliga cancersjukdomar, som bröst-, äggstocks- och grovtarmscancer, hävdar amerikanska forskare i en ny studie.

Tidigare studier har visat att en extrados D-vitamin kan minska risken för olika cancertyper som prostatacancer och lymfom, och även öka överlevnaden hos nyopererade lungcancerpatienter.

Nu konstaterar forskare vid University of California i San Diego, efter att ha gått igenom 63 internationella studier utförda mellan 1996 och 2004, att en ökad daglig dos av D-vitamin kan förebygga även andra cancerformer.

Halverad risk

En dagsdos av 25 mikrogram D-vitamin kan minska risken för grovtarmscancer med 50 procent och cancer i bröst- och äggstockar med 30 procent, hävdar forskarna i studien som publicerats i American Journal of Public Health.

Men de påpekar samtidigt att man bör vara försiktig med att ta stora doser D-vitamin, risen finns att njurar och lever skadas. Sådana effekter är dokumenterade vid doser på 50 mikrogram eller mer per dag. Så ett intag av mer än dagsbehovet på 5 mikrogram D-vitamin bör ske med stor försiktighet, skriver forskarna.

Vi får naturligt i oss D-vitamin via solens ultravioletta strålar, men även via mat som fisk, kött och margarin och vitamintillskott. Professor Cedric Garner, som lett metastudien, anser att det är motiverat att öka intaget av D-vitamin via kosten och eventuellt tillskott av vitamintabletter.

Avvaktande

Men andra forskare är avvaktande, bland dem professor Colin Cooper vid brittiska Cancerforskningsinstitutet. Han anser att det krävs mer forskning för att få fram definitiva bevis för D-vitaminets cancerskyddande effekter.

En svensk studie visade tidigare i år att den som i ungdomen solat mycket och därmed fått i sig ökade halter D-vitamin löpte 30-40 procent lägre risk att få den vanligaste lymfcancerformen non-Hodgkins lymfom.

P O Lindström/TT

Följ ämnen i artikeln