Sprid ut semestern så blir du lycklig

Publicerad 2011-07-18

Just nu flyr mängder av utmattade svenskar jobbet för att tar en rejäl sommarsemester och vila upp sig.

Men att vi skulle må bättre efter en längre semester är en myt. Redan efter en vecka tillbaka på jobbet är välbehaget borta. 

Fyra veckors semester är för många en oas i jobbtristessen. Men att ta ut all semester på en gång kan vara förödande för hälsa och välmående. 

– Fyra veckors semester är inte bra för hjärnan i sig, man återhämtar sig helt enkelt inte. Därför bör man ha flera mikrosemestrar istället, säger Bengt Arnetz, professor vid Uppsala Universitet och vid Wayne State University i Michigan, med stress och återhämtning som specialområde.

Längden har ingen betydelse

Bengt Arnetz anser att det är förlegat att slita i elva månader för att "vila upp sig" under en intensiv semestermånad. Frågan är om det någonsin har varit en effektiv strategi. Har man ett fysiskt tungt jobb återhämtar man sig inte bara för att man är ledig. Dessutom spenderar många semestern med stress och arbete, till exempel med att renovera sommarstugan. För kontorsanställda eller för människor med ett fysiskt mindre krävande arbete gäller samma sak. Många arbetar intensivt och stressar resten av året, vilket gör att det blir ett bakslag när man väl blir ledig. En klassiker är att man blir sjuk när man väl varvar ner, menar Bengt Arnetz.

– Att vi skulle må bättre av längre semestrar är en myt. Det spelar ingen roll hur lång semester du har. Det finns tvärtemot ett starkt biologiskt stöd för att sprida ut den.

Sprid ut ledigheten

En uppdelad semester är betydligt vanligare bland annat i USA och Japan. Något Bengt Arnetz anser att vi också borde anamma.

– Tre veckor på sommaren är lämpligt, folk har planer som de ska uppfylla och det måste vara någon rimlig gräns, det får inte bli så komprimerat så att det blir superstressigt. Sedan bör man ta en vecka på vintern som man sprider ut, till exempel några lediga fredagar eller en tisdagskväll.

Kommer våra semestervanor att förändras i framtiden?

– Absolut. Man behöver ta semester då och då. Men att jobba stenhårt och försöka återhämta sig på fyra veckor fungerar inte. Vi är dessutom i ett kunskapssamhälle där man inte behöver stänga industrin för att serva maskinerna i fyra veckor. Den bästa hjärnvården har att göra med vad som sker på semestern.