Sallad på påse kan ge matförgiftning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-04

Populärt att köpa försköljd sallad – men det är inte riskfitt

Försköljda sallader på påse blir allt mer populära.

Men de färdigpackade grönsakerna kan leda till matförgiftning, varnar brittiska forskare.

Skölj noga.

Grönsaker och kryddor misstänks för allt fler allvarliga fall av matförgiftning. En smittokälla är påsarna med färdigsköljd sallad som många tror är riskfria att äta direkt.

Enligt tidningen Daily Mail kunde ett stort utbrott av salmonella i Storbritannien förra året härledas till importerad basilika. Och färdigpackad babyspenat misstänks ha orsakat spridning av e-colibakterier i USA 2006.

Även i Sverige har riskerna med grönt blivit mer aktuella i samband med nyttigare leverne.

– Men det är inget skäl till att börja undvika att äta frukt och grönt. Bara man sköljer det ordentligt, säger Roland Lindqvist, chefsmikrobiolog på Livsmedelsverket.