Banta inte bort hela din livsstil

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-25

Sitter jeansen tajtare efter jul? Det är lätt att ge upp på förhand om det krävs att man ändrar hela sitt liv. Men det behöver inte vara så svårt och tråkigt att gå ner i vikt.

—Alla små saker hjälper, säger professor Stephan Rössner.

Åh vad jag skulle vilja gå ner fem kilo. Kanske den vanligaste kommentaren i fikarummen så här års. Följd av: ”Men jag orkar inte ta tag i det. Dessutom blir livet så tråkigt.”

Vi har ju fått lära oss att det krävs en hel livsstilsförändring om kilona ska trilla av och då är det lätt att sjunka tillbaka ner i soffan. Vem orkar starta ett nytt liv mitt i alla andra måsten?

Trivselkilon

Men det behöver inte vara så dramatiskt, i alla fall inte om det bara är några trivselkilon som ska bort.

Medel-BMI i Sverige är 25, precis på gränsen till övervikt, och för många räcker det långt att göra mindre justeringar här och där som man till slut inte ens tänker på.

Livet blir inte tråkigare utan tvärtom roligare när man slipper knockas av paltkoma, gå på bio med uppknäppta byxor och ägna halva dagen åt att svettas i affärer eftersom alla byxor fastnar halvvägs på låret. En festinbjudan ger inte längre huvudvärk bara vid tanken på att börja leta i garderoben – utan en trevlig kväll.

Börja smått

Ju färre kalorier per dag, desto mer går man ner i vikt. Stephan Rössner, chef för Överviktsenheten vid Karolinska Universitetssjukhuset och en av Viktklubbs experter, tycker ändå att man måste fråga sig vad som är en rimlig nivå. Den som späker sig trillar lätt dig igen.

I stället gäller det att hitta en hållbar strategi och börja med små justeringar.

– Om du slutar med socker i kaffet försvinner 40 kalorier per dag och därmed ett halvt kilo på vågen efter ett år, säger han.

För att stå ut innan det har blivit en vana, tipsar Stephan Rössner att man kan tänka ungefär som vid en allergi: ”Nu äter jag inte jordnötter längre”.

Många bäckar små

Ett annat exempel på en liten förändring som inte vänder upp och ner på tillvaron men ger resultat i längden är att regelbundet ta trappan i stället för hissen eller rulltrappan. Det blir också ett halvt kilo på minuskontot varje år.

Det låter så futtigt. Är det verkligen värt besväret?

– Något måste man ändra på för att gå ner i vikt. Lägger man ihop alla små saker så blir det mycket tillsammans, säger Stephan Rössner.

– Även hälsomässigt kan lite betyda mycket. Redan vid en viktnedgång på 5 procent påverkas riskfaktorerna för sjukdom och ohälsa i rätt riktning. Det motsvarar 4 kilo mindre hos den som väger 80 kilo.

Men det är inte bara godis och kakor som ligger bakom valkarna på magen, minst lika ofta är det över­ätning. Alltså när vi äter för mycket bara för att det är gott.

Slentrian

För tvåbarnspappan Mikael Abrahamsson, 38, räckte det långt att skippa den stora kvällsmackan med ost och skinka.

–Jag åt den där mackan varje kväll! Slentrianmässigt, utan att tänka på det. Sakta ökade vikten men när jag var uppe och vände på 95 kilo fick jag nog, säger han.

Han lyckades nå sin målvikt tack vare några enkla, små förändringar: avskaffa kvällsmackan, ta en lagom stor portion av maten, och börja äta ordentlig frukost.

– Jag tränade inte ens, ändå började vikten rasa.

När han kände sig sugen på något blev det ett äpple i stället för en macka.

–I början var det inte lika gott men efter tre, fyra veckor kändes det som att man inte hade gjort något annat, säger Mikael Abrahamsson.

Gick ned 15 kilo

Han kunde till och med kosta på sig pizza eller chips ibland. Strategin funkade ändå och sex månader senare hade han gått ner 15 kilo. Det håller fortfarande trots att han inte är pinnsmal av naturen utan tycker att han har lätt för att både gå upp och ner i vikt.

– Ibland kommer något kilo tillbaka, till exempel efter julen. Nu tar jag stora portioner igen. Men då är det inte så svårt att starta om igen.

Det blir snarare en mental match som han gillar. Han tänker att ”mitt psyke ska inte vinna över mig”. Att tacka nej till exempelvis en muffins i fikarummet är ingen uppoffring utan en seger och sammantaget tycker Mikael Abrahamsson inte att han har ändrat livsstil.

– Nej, inte ett dugg, bortsett från att jag känner mig fräschare. Jag blev förvånad över hur lätt det var, säger han.

Små förändringar

Klara Edlund är filosofie doktor, legitimerad psykoterapeut (KBT) och livsstilsexpert på Aftonbladets Viktklubb. Hon menar att det är flera faktorer som styr hur lätt eller svårt det är att minska 5–10 kilo, som till exempel åldern, hur mycket man väger från början och om man har sjukdomar eller svårt att röra sig.

Klara Edlund, livstilsexpert.

Nyckeln till viktminskning är att hitta ett sätt som håller i längden.

– En vanlig missuppfattning om bantning att det handlar om omvälvande förändringar av livet som gör att man känner sig begränsad. De riktlinjer som vi arbetar efter handlar inte om att begå våld på sig själv, säger hon.

Annars hamnar man lätt i den klassiska fällan jojo-bantning: först snabbt gå ner i vikt och ­sedan gå upp igen när man börjar leva som vanligt.

– I slutändan kommer man inte ifrån att det gäller att hålla koll på hur mycket energi man får i sig, för att ha chans att hålla en lägre vikt på sikt, säger Klara Edlund.