OS-mästaren: ”Det var så fruktansvärt jobbigt”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Foto: Bildbyrån
Anders Olsson efter sitt guld i Paralympics 2004 i Aten.

Iron Man

Han var redan prisad OS-mästare.

Men det var annat än medaljer som lockade Anders Olsson till utmaningar som Iron Man och Vasaloppet.

– Det var så fruktansvärt jobbigt att jag tänkte på en gång ”jag bryter”, säger han om sin debut i Vasaloppet.

Det var ett olyckligt lyft och flera läkarmissar som gjorde Anders Olsson förlamad från midjan och nedåt. Men den långa raden misstag var även början på en ny karriär som idrottsman.

– Jag hade inget, det var det här eller katastrof. När jag insåg att vatten fungerade för mig, så blev det mycket enklare och kroppen började komma tillbaka, säger Anders.

Tre OS-guld

Och träningen gav mersmak – som ledde till en framgångsrik tävlingskarriär. Som idrottsman efter funktionsnedsättningen har Anders haft otroliga framgångar som simmare. Tre guld, ett silver och tre brons har det blivit i OS-sammanhang och därtill två VM-guld samt ett silver.

– Men det blev fruktansvärt tråkigt att simma i bassäng. Jag började rita upp målbilder. Första målet var Vansbrosimmet. Sen gick jag vidare och tänkte att ”en gång ska jag göra en triathlontävling”. Det gick ju bra, då blev steget en halv Iron Man och sen en hel Iron Man. Det har hela tiden känts som att det går att öka på, säger Anders Olsson.

Inställningen avgörande

Att han kommit så långt och åstadkommit så pass mycket säger Anders hänger på inställningen och det mentala. Som exempel lyfter han fram när han körde Vasaloppet.

– Det var så fruktansvärt jobbigt att jag tänkte på en gång, ”jag bryter vid första kontrollen”. Men när jag väl var där tyckte jag att jag kunde köra lite till. Men sen var det så mycket folk vid andra kontrollen, och tredje… sen var det bara att åka i mål. Det gäller bara att dela upp det i etapper, säger Anders Olsson.

Att bryta upp det svåra i mindre delar, samt att ha rätt inställning är de råd Anders skulle ge nybörjare som riktigt vill utmana sig själv. Som exempel har han nu, trots de jobbiga upplevelserna, stakat Vasaloppet fem gånger och filat ner tiden med otroliga fyra timmar. Samma drivkraft och envishet var det som gett honom hans framgångar i simningen.

– Min styrka har varit att jag kan hålla fokus och träna mycket. Det har gjort att jag har kunnat hålla en hög och jämn nivå. Inför OS i Peking visste jag att ingen hade haft samma fokus som jag. Det gav mig självsäkerhet att veta att jag kommer som sämst göra ett lopp max en sekund efter världsrekordet och som bäst världsrekord. Jag kunde inte räkna med att jag skulle göra mitt bästa lopp, men jag visste däremot att även om jag gjorde ett dåligt lopp – så krävdes det att de andra gjorde superlopp för att kunna slå mig. Den vetskapen gav mig ett lugn.

Jobbigaste är att ställa upp

Vansbrosimmet var Anders första delmål på vägen och det är ett lopp han tycker att nybörjare absolut kan börja med. Men det gäller att förbereda sig och ha rätt inställning.

– Har man lugnet i vattnet, då klarar man det. Mitt tips är att träna på öppet vatten, så att man är förberedd på hur det känns. Att få till lugnet så att man kan fokusera på annat. Men om man anmält sig tycker jag att man framförallt ska vara stolt över sig själv. Det mentalt jobbigaste är att ställa upp och har man bara kommit över den tröskeln – är det bara att ta sig i mål.

Publicerad: