Prostatacancer vanligare bland pappor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-22

Professor: testosteronet påverkar utvecklandet av cancer

Prostatacancer är betydligt ovanligare bland barnlösa män än bland dem som fått barn.

Detta talar för att det manliga könshormonet testosteron spelar en roll vid utvecklandet av prostatacancer, anser professor Aleksander Giwercman.

Han arbetar vid Fertilitetscentrum på Universitetssjukhuset Mas i Malmö och har tillsammans med forskare vid Karolinska universitetssjukhuset kommit fram till att barnlösa män löper 20 procent lägre risk att drabbas av prostatacancer än de som fått två eller flera barn.

Resultatet presenteras i tidskriften International Journal of Cancer.

Hypotesen om ett samband mellan prostatacancer och testosteron är gammal, svårbevisad och därför mycket omdiskuterad.

Ofrivillig barnlöshet

Enligt den skulle män med lägre produktion av testosteron löpa mindre risk att drabbas av prostatacancer. Låg produktion av testosteron kan också leda till mindre spermaproduktion och därigenom ofrivillig barnlöshet.

Samtliga 50000 svenska män födda efter 1916 som drabbats av prostatacancer har i studien jämförts med lika många män som klarat sig undan sjukdomen.

Aleksander Giwercman påpekar att det i gruppen barnlösa förstås finns många män som inte velat ha barn och andra som är barnlösa av sociala skäl eller för att deras partner inte kan få barn. Om förekomsten av prostatacancer undersöktes hos män med försämrad testikelfunktion skulle sambandet bli ännu tydligare, tror han.

TT

Följ ämnen i artikeln