Drick – men inte för mycket

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-16

Att dricka vatten en varm sommardag känns självklart – men hur mycket ska man egentligen dricka?

Du bör få i dig mellan två och åtta liter beroende på hur varmt det är och vad du gör. Att förlita sig på att man blir törstig när kroppen behöver vatten håller inte, eftersom törsten ofta släpar efter lite.

Kolla urinen

Bra riktmärken på att du dricker tillräckligt är att man kissar några gånger per dag och att urinen är svagt gul. Är den mörk och koncenterad har du vätskebrist. Farligt blir det först när man har sådan vätskebrist att man är torr i munnen och blir snurrig när man står upp. De som far mest illa och ofta är sämst på att få i sig vatten är äldre människor, enligt Mats Rundgren, fysiolog på Karolinska institutet.

Vattenförgiftning

En del tror dock att man ska dricka i tid och otid och smuttar på sina vattenflaskor hela tiden. Oftast är det inte farligt, men man kan drabbas av vattenförgiftning om kroppen inte klarar av att göra sig av med vattnet. Då växer cellerna av vattnet och får större volym. Det innebär att hjärncellerna får större volym, vilket ökar trycket på hjärnan eftersom den inte har så stor plats att öka på. Varje akutmottagning har minst ett fall varje år. De första symtomen är huvudvärk, koncentrationsproblem och medvetandepåverkan, enligt Mats Rundgren.