Öl skyddar mot cancer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-11-16

LONDON

Här är forskarrönet som får många att jubla.

Öl kan ge skydd mot cancer.

Mörkt öl är hälsosammare än ljust.

Det är örten humle som står för den ölens positiva inverkan på vår hälsa, enligt den nya forskningen. Ölet får av humle sin beska, aromatiska smak. Humle hindrar också mjölksyrajäsning, varigenom ölets hållbarhet ökas. Det är vad man hittills vetat.

Fria radikaler

Nu har forskarna vid Oregon University hittat en ny funktion.

Först upptäckte de att en grupp komponenter, som kallas flavonoider, neutraliserar fria radikaler - som i sin tur kan skada celler.

En av dessa flavonoider, en sammansättning som heter xanthohumol, finns bara i humle. Och den kan skydda mot cancer, enligt forskarna.

Bromsades

- När vi gav flavonoiden till cancercellerna, bromsades deras tillväxt, som man egentligen vill göra mot cancer, säger Ho, den assisterande professorn vid OSU:s forskaravdelning, enligt AP.

Mörkt öl - porter, stout och ale innehåller högre halter av xanthohumol än andra.

Ljust öl har lägre halter av det hälsosamma ämnet.

Forskarna är fortfarande försiktiga med rekommendationer.

Man vet inte om de halterna av xanthohumol i de ölsorterna som finns räcker. Därför utesluter de inte att läkemedelsbolagen snart börjar tillverka piller som innehåller flavonoiden.

Humle – tillhör hampaväxterna

Mira Micic

Följ ämnen i artikeln