Tillbaka på jobbet? – Bra!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-10

Känns det tungt att vara tillbaka på jobbet? Försök att fokusera på allt som är positivt!

– Vi mår bra av att arbeta, säger Åke Pålshammar, universitetslektor i psykologi vid Uppsala universitet.

Åke Pålshammar.

När semestern gått till ända går många tillbaka till jobbet med en känsla av motvilja, kanske till och med ångest, i maggropen.

Och alla experter är, enligt Åke Pålshammar, överens om att vi behöver en tids bortavaro. Men, vi behöver arbeta för att må bra och det finns mycket positivt att fokusera på.

Gotta dig i att vara behövd

Först och främst ska man glädjas åt att man faktiskt har ett jobb att komma tillbaka till.

– I dessa tider av arbetslöshet kan man fokusera på att man är lyckligt lottad som har jobb och riktigt gotta sig i det. Den känslan är inte att förakta. Vi behöver känna oss betydelsefulla och behövda som människor, säger Åke Pålshammar.

"Berätta om era semestrar"

Viktigt för en god hälsa, både fysiskt och psykiskt, är också att goda relationer. På jobbet träffar man förhoppningsvis andra som arbetar mot samma mål som en själv, och som man har utbyte av.

– Vi är sociala varelser och våra relationer påverkar både kropp och själ. När man kommer tillbaka till jobbet återvänder man också till de relationer man har där. Fokusera på de som är positiva. Se till att prata mycket med varandra och berätta gärna om era semestrar, både det som var bra och det som var mindre bra. Det fungerar som smörjmedel för relationen.

Vi behöver rutiner

Semestern är för många lite utav ett kaos där rutiner lämnar plats åt spontanitet. Vi sover kanske mindre och vid andra tider, äter annorlunda, dricker kanske mer alkohol. Ett välkommet avbrott – men vi har ett behov av rutiner.

– Det tar på oss att ställa om och även om rutin kan låta trist så är rytm och ordning otroligt viktigt, det betyder mer än vad man anar. Särskilt viktigt är det med trygghet och rutiner om något händer som gör livet mer kaosartat. Gläd dig åt stabiliteten som arbetet ger dig.

Jobba håller hjärnan vital

Om man skulle bli av med alla rutiner som arbetet ger skulle man märka hur viktiga de faktiskt är för välmåendet, menar Åke Pålshammar. Att arbeta är också viktigt för att hålla sig alert.

– Hjärnan behöver stimulans för att hålla sig vital. Det är bra att skärpa till sig och att hålla igång. En jättelång sysslolöshet leder faktiskt till att man tappar en hel del hjärnceller, säger han.