Skicka mms till läkaren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-15

– Få svar på vad du har för hudåkomma

Snart kan den som är orolig att för att ha fått någon könssjukdom eller undrar över ett fästingbett, en blåsa eller någon annan hudåkomma skicka ett mms och få reda på hur det står till inom 24 timmar.

Det är vårdportalen i Västra Götaland som i månadsskiftet maj/juni drar igång testet. De 200 första som tar en bild på sin hudåkomma med mobilen får inom ett dygn ett första utlåtande på vad det kan vara.

– Man kan skicka in en bild på till exempel en brännskada eller en blåsa, säger Jon Malmström som är ansvarig för Västra Götalands vårdportal på internet.

Testarna är anonyma

Hudspecialister på Sahlgrenska sjukhuset kommer att titta på bildmeddelandena. Enligt Jon Malmström är det inte större risk för felbedömningar än vid vanliga läkarbesök.

– Det här ska ses som ett första utlåtande, det är ingen diagnos. Men det är vana läkare som inte kommer att lugna i onödan utan snarare vara extra försiktiga. I Holland har man gjort över 20 000 mms-bedömningar och det har fungerat jättebra.

De 200 som är med i testet är helt anonyma och kommer att fylla i en enkät där de får ge sitt omdöme.

Under testet är tjänsten gratis för användarna, förutom en mms-kostnad på cirka tio kronor. Om tjänsten blir permanent kommer det emellertid att kosta en slant.

– Men det kommer fortfarande att vara billigare än en läkarundersökning, säger Jon Malmström.

Tryggt för ungdomar

Tanken är att mms-bedömningarna ska vara ett smidigt sätt att snabbt få svar på vad ens hudåkomma är för något.

– Vi vet att det är många som undrar över prickar men som kanske struntar i att boka en läkartid. För dem kanske det känns enklare att bara skicka iväg ett meddelande. Det är också bra om man till exempel är ute och seglar eller fjällvandrar och har svårt att ta sig till en läkare.

Jon Malmström berättar att det redan händer att läkare på sjukvårdsrådgivningarna får bilder skickade till sig. Han tror att det bland annat kan handla om unga som har funderingar över vad som egentligen är normalt på kroppen.

– Vi tror på detta som en tjänst för landets ungdomsmottagningar. Det kan kännas tryggt att kunna skicka iväg ett mms och sedan slippa undra, säger han.