Sanningen bakom matmyterna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-17

Bantningsråd är ofta överdrivna – nu reder dietisten ut begreppen

Ät bröd! Myten att man inte ska äta bröd är bara delvis sann. Boven i dramat är inte brödet - utan påläggen.

Socker är en drog och kolhydrater leder till en snabb och plågsam död, sanning eller myt?

Dietisten Anna Ottosson svarar på de vanligaste kostfrågorna i boken ”Blir man tjock av bröd?”

– Det är något i den svenska folksjälen som får oss att tro att det är plågsamt att leva nyttigt, att vi måste begränsa oss och leva extremt. Man behöver inte knapra morötter och dricka vatten bara för att man lever nyttigt, säger Anna Ottosson.

Varför har du skrivit den här boken?

– Vart jag än går möter jag människor med frågor. Många känner sig förvirrade och det finns så mycket missförstånd kring mat och vad det är att leva hälsosamt. Jag ville skriva en bok som kunde krossa myterna på ett enkelt sätt utan att bli en forskningsrapport.

Vilka är de största myterna?

Anna Ottossons nya bok.

– Att det skulle finnas vissa magiska livsmedel som förbränner fett extra mycket som till exempel selleri, att kolhydrater bara är av ondo och att bantning skulle vara den smarta vägen till en snygg kropp, det är ett litet urval.

Till sist, blir man tjock av bröd?

– Det är inte själva brödet som är problemet, det är vad vi lägger på brödet. Den svenska klassikern med prickig korv, leverpastej eller ost gör att det drar iväg med kalorierna. För att bli tjock på bröd måste du äta kopiösa mängder.