Rökning ger permanent ökad cancerrisk

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-30

Att tobaksrökning ökar risken för lungcancer är väl känt.

Men att sluta röka kanske inte hjälper.

Det visar en ny studie som presenteras i dag.

Slutsatsen kommer från en studie i Kanada skriver Svenska Dagbladet. Forskare har studerat celler från lungslemhinnan på aktiva rökare, före detta rökare och människor som aldrig har rökt.

Resultaten visar att rökning påverkar generna i luftrörens slemhinnor. En del av förändringarna i generna går tillbaka om man slutar röka. Men vissa gener är förändrade för alltid.

Det kan förklara varför risken för lungcancer är förhöjd, även för dem som slutat röka.

–De gener och funktioner som inte går tillbaka till normala nivåer när man slutar röka kan öka insikten om varför före detta rökare fortfarande har en högre risk att få lungcancer, säger Raj Chari, en i forskarlaget på BC Cancer Agency, en vård- och forskningsinstitution i Vancouver, British Columbia till Svenska Daglbadet.

”Bör inte tas på allvar”

Men Hans Gilljam, överläkare på landstingets Centrum för folkhälsa i Stockholm, tycker inte att man ska ta studien på för stort allvar.

– Det är alltid intressant att få veta mer. Men studien är betydelselös för rökare och lungcancervården. Den har genomförts på alldeles för få personer och under för kort tid, säger han till aftonbladet.se.

I dag orsakas cirka 85 procent av alla lungcancerfall av tobaksrökning. Ungefär hälftens av dessa är fall där människor som rökt tidigare slutat.

”Bästa sättet är att sluta”

Studien publiceras i dag i nättdingen BioMed Central och har letts av forskarna Wam Lam och Stephen Lam.

Men att dra slutsatsen att det inte lönar sig att sluta röka avfärdas av Hans Gilljam.

– Jag skulle inte dra sådana slutsatser. Den bästa biljetten till en långvarig hälsa är att inte röka alls, säger han.

Och enligt Gilljam finns det inga tecken på att lösningen om lungcancerfrågan kommer att lösas inom den närmaste tiden.

– Jag kan inte se att vi inom de närmaste 40 åren ska kunna hitta en viktig vändpunkt. Det enda vi kan göra är att förebygga bort sjukdomen.