Smörj bort din kontaktallergi

Publicerad 2011-04-29

En hudkräm som skyddar mot nickelallergi. Det kan bli verklighet om allergiforskarna i Boston lyckas förfina upptäckten som de nyligen tagit patent på.

Det är i en vetenskaplig artikel i tidskriften Science daily som forskarna Jeffrey Karp, professor i medicin, och hudläkaren R. Rox Andersson, beskriver sin upptäckt. De båda träffades för första gången på en middag för några år sedan och efter middagen började Karp fundera på om inte han och den duktige hudläkaren skulle kunna samarbeta kring något medicinskt forskningsprojekt.

Karp lider själv av handeksem på grund av sin nickelallergi och just därför föreslog han att han och Anderson tillsammans, med hjälp av nanoteknologi, skulle försöka ta fram ett giftfritt och enkelt sätt att hindra nickelpartiklar från att ta sig in i huden, göra den irriterad och inflammerad.

Kalcium är känt för sin förmåga att isolera nickel, därför valde forskarduon att titta närmare på det. Gick det att få fram nanopartiklar, det vill säga partiklar mindre än 100 miljarddels meter, av kalcium.

– Vi ville att kalciumpartiklarna skulle vara så pass stora att de inte kunde gå igenom huden, men tillräckligt små för att det på deras yta skulle finnas gott om plats för att ”fånga upp” nicklet, förklarar Karp i ett pressmeddelande.

Partiklar mellan 70 och 500 nanometer stämde in på den beskrivningen. Och valet föll på ämnena kalciumkarbonat och kalciumfosfat som går att få ned till önskad partikelstorlek. Forskarna tillsatte nanopartiklar av dessa ämnen i en hudkräm och började sedan testa den under olika förhållanden.

–Vi kunde se att partiklarna faktiskt fångade upp nickel väldigt effektivt och på så vis förhindrade allergiska reaktioner i huden, säger Karp.

Resultaten visar att ”nanopartiklar effektivt kan förhindra nickel från att gå in i huden och på så sätt kan förhindra kontaktallergiska reaktioner av nickel.” skriver forskarna i sin rapport. De har tagit patent på sin upptäckt och kommer fortsätta utveckla sin anti-allergikräm med målet att få den godkänd för mänskligt bruk.

Följ ämnen i artikeln