Visst går det att äta lätt under Ramadan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-14

Sabina Kahn får rådet att undvika friterad mat och byta ut sötsaker mot frukt under Ramadan.

Regelbundna måltider och inte äta för sent, brukar vara råden till de som vill gå ner i vikt. Men hur hanterar man då fastemånaden Ramadan?

– Under Ramadan äter vi ingenting från soluppgång till solnedgång. När vi har brutit fastan äter vi i min familj äter vi ofta ris och curry. Ofta serveras det friterad mat, som friterade linskakor och aubergin, berättar den 25-åriga viktklubbaren Sabina Kahn från Tensta.

Som resultat brukar hon gå upp några kilo varje fasteperiod, vilket inte är ovanligt bland de som fastar.

Saeedeh Borzoei är dietist på Karolinska sjukhuset och känner till problemet. Hon säger att när man inte har ätit på länge blir det lätt att man överkompenserar när man väl får äta. Hon tipsar Sabina om att hon ska undvika stekt och friterad mat, och byta ut sötsakerna mot frukt.

- Bryt fastan på kvällen med en lätt, frukostliknande måltid. Sedan kan du äta en lättare middag några timmar senare, och innan gryningen kan det vara bra att ladda med lite extra proteiner, eftersom det mättar längre.

Men hon tycker inte att Sabina ska oroa sig allt för mycket.

- Ha som mål att inte gå upp i vikt, istället för att försöka gå ner i vikt under den här månaden, säger hon.