Ät rätt och slipp dina allergier

Uppdaterad 2011-04-26 | Publicerad 2010-03-31

Korsallergi vanligt men få vet mot vad

En allergi kommer sällan ensam.

Är du allergisk mot björkpollen är risken stor att det börjar klia i halsen när du äter äpplen.

Men det finns knep att ta till...

Tillaga dina somriga jordgubbar. Då förändras fruktens struktur och du slipper en allergisk reaktion.

Korsallergi kallas det när du är allergisk mot en sak – och plötsligt blir allergisk mot något mer.

Korsallergi innebär att kroppen har svårt att skilja på allergen som liknar varandra i strukturen.

Ett exempel är björkallergiker: Björkpollenet påminner i strukturen om både kärn- och stenfrukter. Det gör att kroppen ibland tror att du andas in björkpollen fastän det är äpple du äter.

Allergin förändras

Är du allergisk mot björkpollen och känner att det kliar eller svullnar i halsen eller runt munnen när du äter exempelvis äpplen, morötter, hasselnötter så kan det vara så att du drabbats av korsallergi.

Testa dig fram – och lär dig mellan vilka matvaror korsallergi är vanligast.

Kom även ihåg att allergin ofta förändras med åren: Plötsligt tål du något du aldrig kunnat äta eller tvärtom. Det kan därför vara en god idé att prova sådant du är känslig mot lite då och då – kanske tål du det bättre helt plötsligt.

Tillaga dina godsaker

Ett annat knep för att slippa besvär är att tillaga de matvaror som din kropp reagerar mot.

Är du väldigt sugen på somriga jordgubbar, nyskördade körsbär eller solmogna tomater, men inte kan njuta av dem på grund av att din kropp torr att de är pollen så så det vara så enkelt som att köra dem i mikron eller koka dem.

Då förändras fruktens struktur och orsakar inte längre någon allergisk reaktion.

Testa dig

Reagerar du mot lite olika saker men är osäker på vad som är grundorsaken, den primära allergin, bör du gå till vårdcentralen och testa dig.

Men var aktsam – kunskapen är ibland låg om detta. Även bland läkare.

– Tyvärr saknar dock många läkare kunskapen att tolka testresultatet, särskilt när det gäller korsreaktioner. Reaktioner som liknar allergi behöver inte alltid vara det. De reaktionerna är inte farliga, bara obehagliga, säger professor Magnus Wickman som är allergiläkare på Karolinska Institutet i Stockholm.

Korsallergierna – hela listan:

Om du är allergisk mot björkpollen – undvik:

• Äpple

• Päron

• Persika
• Körsbär

• Plommon

• Aprikos
• Kiwi

• Morötter

• Rå potatis
• Hasselnötter

• Valnötter
• Mandel

• Paranötter

Om du är allergisk mot Gråbo – undvik:

• Mango

• Melon

• Morötter
• Tomater

• Vitlök

• Paprika
• Selleri

• Persilja

• Fänkål
• Kamomill

• Curry

• Kummin
• Anis

• Koriander

• Solrosfrön

Om du är allergisk mot gräs – undvik:

• Vete och andra sädesslag
• Tomater

• Melon

Om du är allergisk mot r äkor – undvik:

• Kräftor

• Krabba

• Hummer
• Bläckfisk

• Kvalster

Om du är allergisk mot ä rtor – undvik:

• Jordnötter

• Sojabönor

• Vita bönor
• Linser och alla andra ärtväxter
• Guarkärnemjöl

• Johannesbrödmjöl

Om du är allergisk mot persika – undvik:

• Aprikos

• Plommon

• Guave

Om du är allergisk mot l atex – undvik:

• Avokado

• Tomat

• Banan
• Kastanj

• Kiwi

• Nektarin
• Körsbär

• Plommon

• Persika
• Ananas

• Passionsfrukt
• Papaya

• Melon

• Potatis
• Benjamin fikus-vätskan som sipprar ut om bladen bryts av

(Källa: Vårdguiden och Astma- och Allergiförbundet)

Följ ämnen i artikeln