Ulrika stelopererade nacken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-18

Efter två whiplasholyckor hade Ulrika Wistrand så svåra nack- och ryggsmärtor att hon inte stod ut och hon tog ett drastiskt beslut att steloperera nacken, vilket var dyrt och kontroversiellt.

– Men det var det värt för att få tillbaka min livskvalitet, säger hon i dag.

Ulrika Wistrand, 44 , blev hjälpt från whiplash-skadan med en steloperation av nacken.

Ulrika Wistrand, 44 , utstrålar glädje och framtidstro. Under femton års tid har hon gått på rehab, träning, varit hos naprapater, läkare, sjukgymnaster. Gjort ingrepp i nacken utförda i Umeå, varit i Finland och röntgat sig, ätit alla möjliga smärtlindringstabletter. Ja, hon är ett skolexempel på en människa som fastnat i vårdsvängen. Och ingenting hjälpte.

– Jag hade bara ont. Smärtan bara skrek i huvudet och jag kunde inte röra armarna. Bara att bädda sängen var jättejobbigt. Varje dag kändes det som om jag sprang ett maratonlopp och det är tufft, skrattar Ulrika.

Enorma smärtor

Hon skrattar mycket trots allt hon varit med om. Hon pratar gärna om glädjen som hon hittar i i sitt måleri och inte minst i sin man och deras tvillingar. Glädjen som finns där hela tiden, trots allt.

Efter att ha trillat i skidbacken för ungefär 20 år sedan var hennes smärtor enorma och de påverkade allt hon gjorde.

– Vad folk inte förstår är att whiplash har många symptom. Jag orkade till exempel inte med för mycket ljud, jag orkade inte vara social alls. Det var svårt att tala, svårt att sitta upprätt och koncentrationen var svår att behålla, berättar Ulrika.

Blev påkörd

Med hjälp av rehab blev hon långsamt bättre. 2002 satt hon i en färdtjänsttaxi som blev påkörd bakifrån och Ulrika fick genast vansinnigt ont – igen. Ingen kunde hitta felet som gjorde att hon knappt kunde ta sig upp ur sängen på morgonen.

– Jag lade matbitar på nattduksbordet för att ha något som lockade mig att gå upp på morgonen, som tröst kanske, för sömnen var enda gången som jag inte hade ont, berättar hon.

Eftersom Ulrika själv till slut kom till insikten att hon inte kunde ha det så här så började hon söka efter någon som kunde hjälpa henne och hittade en specialistläkare i Tyskland som specialiserat sig på att steloperera whiplashpatienter. En inte helt okontroversiell operation eftersom resultatet är oåterkalleligt. Men som Ulrika resonerade – det kunde inte bli värre.

Tre olika fel i nacken

De hittade tre olika fel i hennes nacke som tydde på överrörlighet och därav smärtan, hon var en bra kandidat för steloperation. Ulrika tog ett banklån för att kunna betala sin operation.

– Det är ju mycket pengar, men 140 000 för att få livskvalitet, det tycker jag är rätt billigt, säger hon.

Dagen efter ankomst till Tyskland låg hon på operationsbordet och fick två långa titanplattor fastskruvade i huvudet som gjorde att nacken hölls fast i ett läge. Redan när hon vaknade upp från narkosen kände hon sig bättre.

Vågade bilda familj

– Jag var klar i huvudet och kunde tänka i flera steg, något som tidigare var jättejobbigt. Så jag har blivit smartare också, skrattar hon.

I dag är Ulrika inte helt värkfri men håller smärtan i schack med hjälp av träning och lättare värktabletter. Och skillnaden mot innan operationen är enorm, i dag lever hon ett liv.

– Tack vare operationen blev jag så pass bra att jag vågade mig på att bilda familj. Vi gifte oss i somras när vi döpte barnen, säger hon och ler.

Steloperationen:

Operationen innebär att nackens översta två kotor skruvas ihop och fästs i skallbenet för att få en stabilisering i den övre halskotsleden. Det krävs 4,5 cm långa skruvar och Ulrika har fyra i skallen och fyra genom nackkotorna. Teorin är att leden har blivit instabil efter pisksnärtsskadan. I leden sitter massor av nervsensorer som ger hjärnan signaler om huvudets position. När de blir skadade så blir signalerna till hjärnan fel och kan orsaka mängder av symtom, som huvudvärk, ljudkänslighet, trötthet, koncentrationssvårigheter, sämre syn.

I Sverige görs operationen på främst reumatiker men numera också på whiplashpatienter. Det finns egentligen ingen diagnos som heter whiplash utan man har blivit utsatt för whiplashvåld eller skada. Därför säger man inte att man stelopererar whiplashpatienter utan patienter med instabilitet i nacken.

Jessika Devert

Följ ämnen i artikeln