10 julfrestelser som är bra för dig

Uppdaterad 2019-01-22 | Publicerad 2011-12-13

Skinka är magert och proteinrikt.

Sill och skinka, risgrynsgröt och revbensspjäll, choklad och knäck. Frestelserna står på rad på julbordet och lockar dig att fylla tallriken till brädden. Det kan lätt bli för mycket av det goda om du samtidigt vill hålla vikten.

Tastelines dietist och kock, Mia Troberg Elonq.

Men här kommer Wellness-tomten med glädjande besked. Allt smarrigt på julbordet är inte av ondo. Det finns frestande godsaker som inte sätter stora spår på vågen.
Tastelines dietist och kock, Mia Troberg Elonq, hjälper dig göra rätt val i juldjungeln.

Lax
"Gravad, varmrökt, kallrökt eller inkokt. Alla former av lax är superbra och ger dig både protein och fina omega 3-fettsyror."
Grönkål
"Grönkål är fiberrik och cancerförebyggande, dessutom innehåller den massor med c-vitamin."
Senap
"En klick stark senap kan sätta fart på fettförbränningen. Krydda gärna maten med starka kryddor som senap, chili eller ingefära."
Lutfisk
"Mager, proteinrik lutfisk passar bra under mellandagarna."
Torkad frukt
"Det är bättre att smaska i sig torkad frukt än godis. Du får i dig bra med fibrer och antioxidanter som skyddar våra celler. Kombinera gärna med nötter för ett lägre GI-värde. Koka kompott på katrinplommon, servera med en klick lättvispad grädde."
Mörk choklad
"Mörk choklad hjälper till att hålla hjärta och kärl friska. Men hoppa över den vanliga chokladasken och välj i stället riktigt fin mörk choklad med minst 70 procent kakaohalt."
Kanel
"Kanel kan ge ett stabilare blodsocker och är lika gott att strö på gröten som på fruktsalladen."
Sill
"Sill innehåller, precis som lax, mycket omega 3-fett som är bra för hjärta och kärl."
Skinka
"Skinka är magert och proteinrikt. Det brukar alltid bli en bit över. Ett par skinkskivor med en klick senap passar bra på en grov macka som en lätt lunch under mellandagarna."
 

Följ ämnen i artikeln