Dödligheten i cancer kan minskas med en tredjedel

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-17

Dödligheten i cancer skulle kunna minskas med en tredjedel i Sverige.

Det som krävs är en rejäl satsning på att förmå rökarna att fimpa för gott och att minska svenskarnas övervikt.

Dagens satsningar på förebyggande åtgärder mot cancer är alldeles för små, anser Henrik Grönberg, professor i onkologi vid Umeå universitet.

– Det är mycket svårare att satsa på prevention, för resultaten ser vi först om tio-femton år. Vi har inte riktigt det tålamodet i dagens samhälle, säger han till TT.

Han ingår i en expertgrupp som för Cancerfondens räkning utrett förebyggande åtgärder mot cancer. På onsdagen presenterade han och psykologen Yvonne Brandberg gruppens arbete för cancerläkare från hela landet vid onkologidagarna i Helsingborg.

Dramatisk ökning

Antalet människor som lever med cancer kommer att öka dramatiskt fram till 2020. Då kommer vi i Sverige att ha 40 procent fler cancersjuka kvinnor och hela 80 procent fler cancersjuka män än i dag. Siffrorna gäller alla olika cancerformer sammantaget.

– Det beror inte på att antalet nya fall ökar, utan på att vi blir bättre på att behandla, vi blir bättre på att diagnostisera och framför allt så blir befolkningen äldre, säger Henrik Grönberg.

Tumörsjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar ligger bakom mellan 60 och 65 procent av dödsfallen i Sverige i dag. Eftersom båda dessa sjukdomsgrupper har liknande riskfaktorer finns väldigt mycket att vinna på förebyggande åtgärder, både i pengar och i minskat lidande, framhåller Henrik Grönberg.

Riskbeteende

Att förmå människor att bryta sitt riskbeteende är svårt, men ingen omöjlighet. I dag röker var femte svensk. Enligt expertgruppens bedömning är det praktiskt möjligt att halvera antalet rökare, men det förutsätter högre tobakspris, fler rökfria miljöer, större medvetenhet om farorna och bättre kunskap om tobaksavvänjning.

Så kallad screening, massundersökningar som till exempel mammografi, är en annan åtgärd som minskar dödligheten i cancer, eftersom man upptäcker tumörerna på ett tidigare stadium. Henrik Grönberg är bekymrad över att sådana undersökningar i spartider i allt större utsträckning blir avgiftsbelagda.

– Man avgiftsbelägger och gör det svårare för folk att komma till de här undersökningarna. Det gör att deltagarfrekvensen minskar, säger han.

TT

Följ ämnen i artikeln