Så undviker du "gör det själv"-skadorna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-14

40 000 skadas varje år

Att "fixa själv" kräver försiktighet.

Framåt sommarsäsongen vill många av oss passa på att renovera, måla om och röja upp i trädgården. Men att slinta med hammaren eller borren, ramla ner från stegen eller hamna med foten under gräsklipparen är lätt hänt.

Använd riktiga skor som skyddar foten när du klipper gräset.

Att "fixa själv" kräver försiktighet. Varje år skadar sig 40 000 personer i Sverige så allvarligt att de måste uppsöka läkare.

Akutläkaren Clara Strömberg och hennes kollegor på SÖS tar varje år emot cirka 1000 personer med "gör det själv"-skador.

Vilka är de vanligaste ”gör det själv”-olyckorna”?

– På Södersjukhuset får vi in runt tusen personer varje år med den här typen av skador. Det är vanligast med klämskador eller att man slinter med kniven eller andra olika verktyg. De som är högerhänta sätter ofta kniven i vänster lår.

Varför tror du så många skadar sig i den här typen av olyckor varje sommar?

– Man kanske har lånat verktyg som man inte är van vid, eller så ska man fixa någon grej innan gästerna kommer och man blir stressad. Ganska ofta handlar det också om att man ramlar ner från stegen för att omdömet sviktar. Det är fint väder och man har tagit en kall öl i solen innan.

Vad kan man göra själv för att minska skaderisken?

– Många skador kan förhindras med hjälp av skyddsutrustning. Smutsiga verktyg kan orsaka stelkramp så se över ditt stelkrampskydd. Sedan är det bra att ha ett ”första hjälpen kit” till hands.

När ska man uppsöka läkare?

– Har man fått en skada nära leder och senor ska man åka in direkt för där sprider sig bakterierna snabbt och det kan bli otäcka infektioner. Är man osäker så är det bäst att åka in och får en läkarbedömning. Man måste inte alltid åka till akuten utan det kan räcka med att besöka vårdcentralen.

Finns det några ”gör det själv”-olyckor som du minns speciellt?

– Det finns väldigt många. Ibland brukar vi faktiskt spara ”olycksföremålen”, om patienten tillåter, till en slags sommartavla som vi sätter upp i väntrummet. Det är lite på skoj. Men jag minns en man som råkade hugga sig själv i knäet. Han lyckades inte ta sig in i bilen eftersom yxan var i vägen. Då tog han mopeden till sjukhuset, med yxan i knäet. När han kom fick han smärtstillande så vi kunde ta loss den.