Bli smal med soppa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-08

5 varma recept som hjälper dig hålla vikten

Soppa är den perfekta vintermaten för den som tänker på figuren. Värmande och mättande, samtidigt som de är sprängfyllda av vitaminer men få kalorier. Här bjuder Viktklubb.se på fem goda och nyttiga sopprecept för kalla vinterdagar.

Alla recept är för 4 personer

Jordärtskockssoppa med rökt lax

1 portion=402 kcal

100 gram röd lök

1 msk margarin, ev mjölkfritt

400 gram jordärtskockor

300 gram morötter

1 l vatten

2 st hönsbuljongtärningar, ev fler

1 tsk pressad citron

1 dl kaffegrädde, ev laktosfri matgrädde

200 gram rökt lax

bladpersilja

4 port rallarhalvor, ev glutenfritt

Gör så här:

Hacka löken. Fräs den i margarinet i en gryta. Skala jordärtskockor och morötter. Skär dem i bitar och tillsätt dem till grytan. Tillsätt vatten och buljong. Koka i ca 20 minuter. Kör med en stavmixer eller elvisp så att soppan blir slät. Smaka av med citron och grädde. Servera lax, persilja och bröd till soppan.

Gratinerad vitkålssoppa med stark korv

1 portion=467 kcal

100 gram gul lök i skivor

1 msk margarin, gärna flytande, ev mjölkfritt

800 gram strimlad vitkål

1.2 l vatten

3 st grönsaksbuljongtärning

1 tsk kumminfrö

3 st lagerblad

4 skiva halvgrovt formbröd

200 gram red hot chorizo i skivor

50 gram parmesan i bit (tex Grana padano)

8 skiva grovt lantbröd

Gör så här:

Stek löken i margarin i en gryta. Tillsätt vitkål, vatten, buljongtärningar, kumminfrö och lagerblad. Låt soppan koka i 20 minuter. Häll upp soppan i 4 djupa tjocka tallrikar. Rosta formbrödet. Skär brödskivorna i tärningar. Lägg brödtärningarna ovanpå soppan. Toppa med korv och riven ost. Gratinera i 250 grader i ca 5 minuter. Osten ska få lite färg. Garnera med en färsk örtkvist. Ät grovt bröd till.

Spenatsoppa med fetaost

1 portion=246 kcal

100 gram finhackad gul lök

1 tsk kumminfrö

1 msk margarin

400 gram något tinad spenat

1 msk vetemjöl

1.2 l hönsbuljong

2 msk finhackat kryddgrönt

salt och peppar

75 gram fetaost fett 16 %

8 skiva grahamsbröd

Gör så här:

Fräs lök och kumminfrö i margarin i en gryta. Tillsätt spenat och låt den tina på svag värme. Strö på mjöl. Tillsätt buljong och låt soppan koka i minst 5 minuter. Avsluta med kryddgrönt, salt och peppar. Servera fetaost och bröd till.

Het pumpasoppa

1 portion=148 kcal

0.6 kg pumpa

75 gram gul lök eller 2 gula lökar

2 klyfta vitlök

0.5 tsk olivolja

0.6 l mellanmjölk 1,5 % fett

2 msk köttfond eller grönsaksfond eller 4 buljontärning

1 dl Mini fraiche

25 gram lime rivet skal och saft från 2 hela lime

1 st chilipeppar eller efter smak

15 gram färsk koriander

Gör så här:

Skala och tärna pumpan. Skala och hacka löken och vitlöken och fräs i oljan i en gryta.

Tillsätt pumpa, mjölk och fond eller buljongtärningar, låt koka ca 10 min tills pumpan är mjuk.

Dela chilifrukterna och kärna ur dem om du vill ha en mildare soppa, hacka i kärnorna om du vill ha den hetare.

Mixa soppan och rör i Mini fraichen, smaksätt med lime, chili och salt.

Låt soppan koka upp, servera med en klick gräddfil och färsk koriander

Gräddig fisksoppa

1 portion=520 kcal

300 gram fint skuren purjolök

3 klyfta vitlök, pressade

250 gram fänkål i tärningar

70 gram mycket finhackad blekselleri

2 msk olivolja

1 dl torrt vitt vin

4 dl vatten

3 dl kaffegrädde

3 st fiskbuljongtärningar

400 gram rödspätta

200 gram skalade räkor

chilipulver

4 st baguette, grov, ev glutenfritt bröd

Gör så här:

Fräs lök, fänkål och blekselleri i olivolja i en gryta. Slå på vin, vatten och kaffegrädde. Tillsätt buljongtärningarna. Låt soppan koka i 5-10 minuter. Rulla ihop rödspättorna och fäst fisken med tandpetare. Tillsätt fisken till soppan och låt den sjuda med i 5 minuter. Toppa med skalade räkor och en persiljekvist. Strö på lite chilipulver.

Servera den heta soppan med baguette.