Är solhavre bättre än mjölk?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-07

Hej!

Som en person med uppsikt över vad jag stoppar i mig har jag förstått att en sund hållning bland annat innebär att inte få i sig för mycket fett, dåligt fett vill säga. Detta dåliga fett (mättat fett, animaliskt fett) har jag fått veta är sådant som finns i bland annat mejeriprodukter. Detta innebär ett problem för mig. Jag älskar mjölk, något jag föredrar till och med framför ett glas vin på fredagskvällen.

Nu innehåller ju detta sådant dåligt fett som man ska passa sig för, så jag har tidigare bytt från mellan- till lättmjölk. När nu ICA introducerat sina "Gott Liv"-produkter, har jag fått upp ögonen för Solhavren, ett substitut för mjölk som jag tycker är fantastiskt gott.

Frågan är då: är det fett som finns i solhavren bättre än det som finns i vanlig mjölk? Det borde ju omöjligt kunna vara mättat på samma sätt, då det är framställt på havre? Bör jag byta produkt ur nyttosynvinkel?

Problemet är ju att jag vid ett byte går från lättmjölk (0,5%

fetthalt) till solhavrens 1,5% fetthalt, alltså en återgång i fetthalt till vad jag hade innan i och med mellanmjölken. Men är fettet i solhavren bättre än det i vanlig mjölk borde solhavren fortfarande vara att föredra, eller?

MVH /mjölkfantast

Hej!

De flesta av oss äter för mycket mättat fett så det är bra att du har funderat över hur mycket du får i dig. Rekommendationen är att inte mer än 10% av våra kalorier borde komma från mättat fett, som främst finns i animaliskt fett. Eftersom lättmjölk är en mager mejeriprodukt kan du fortsätta att dricka det, utan att vara orolig över fettet. (4 -5 dl mjölk/fil/yoghurt per dag är lagom för vuxna.)

Det är egentligen feta mejeriprodukter som man ska se upp med. Ett glas lättmjölk innehåller endast 1 gram fett. Minimjölk innehåller nästan inget fett alls, men alla nyttiga näringsämnen finns kvar, så det kan vara något

att testa om du vill. Havredrycker är egentligen avsedda som ersättningsprodukter för människor som inte kan dricka mjölk. Eftersom du tål mjölk ser jag ingen anledning varför du skulle byta till någonting annat.

Vänliga hälsningar

Mary

Följ ämnen i artikeln