Så undviker du dåliga råvaror på påskbordet

Uppdaterad 2017-04-07 | Publicerad 2011-04-21

Håll koll på påskbordet med författaren, föreläsaren och matskribenten Mats-Eric Nilsson

Se till att hålla påskbordet fritt från tillsatser i påsk.

Vår reporter Ingrid Folkesson kollade med matskribenten Mats-Eric Nilsson vad som gäller om vi vill undvika tillsatser och E-nummer i påskmaten.

Författaren Mats–Eric Nilsson  Här med sin bok ”Äkta vara”. Han har även skrivit de uppmärksammade böckerna ”Den hemlige kocken, det okända fusket med maten på din tallrik” och ”Döden i grytan, om vår rädsla för riktig mat”.

Vilken påskmat innehåller mest tillsatser?

– Det beror förstås på vad man brukar ha på påskbordet, men sådant som fabrikstillverkad gravlaxsås, majonnäs och senapssill innehåller en hel del tillsatser. Även när det gäller påskskinkan bör man kolla innehållsförteckningen, liksom i andra charkprodukter. Och sedan är det förstås ett och annat E-nummer i påskmusten och godiset.

Vilken påskmat är bra att äta?

– Jag gillar rena matvaror utan en massa tillsatser. Vilket innebär att man får göra en del själv, exempelvis sillinläggningarna. Jag tycker inte att man behöver ha så väldigt många sorter av allt. Bättre att satsa på kvalitet än kvantitet på påskbordet..

Vilka alternativ finns det för den som vill äta tillsatsfritt?

– Det finns många bra alternativ. Ägg är ju exempelvis alldeles perfekta och dessutom lättlagade. Men skippa den färglagda svarta eller röda rommen.

Varför ska man undvika e-nummer och tillsatser i maten enligt dig?

– Jag undviker E-nummer för att jag vill äta äkta vara, de smakar helt enkelt så mycket godare. E-numren används i stor utsträckning för att skyla över att man inte har tillräckligt med riktiga råvaror i produkten.

Finns det något e-nummer som du tycker att vi borde vara extra försiktiga med?

– Smakförstärkaren E621, mononatriumglutamat, är nog det man ska titta extra efter. Om det används i produkten är det ett tecken på att den håller låg matkvalitet, ofta har den för lite av riktiga råvaror, vilket gör att man på konstgjord väg måste förstärka smaken.

Tills sist, vad har du för favoriter på påskbordet?

– Mina favoriter är olika inläggningar av sill, gravad strömming och ett riktigt bra öl.

Följ ämnen i artikeln