Ny metod hejdade Daniels diabetes

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-24

”Han hann aldrig få några symptom”

Daniel, 4, fick diabetes när han var tre år.

Sjukdomen upptäcktes tidigt med blodprov – tack vare en studie.

– Han hann aldrig få några symptom, säger mamma Kristina Larsson.

Varje år insjuknar 800 barn i Sverige i typ 1-diabetes. Vart femte är under sex år.

Daniel, 4, är en av dem. Hans sjukdom upptäcktes tidigt genom Teddy-studien, världens största studie av barndiabetes, på Skånes universitetssjukhus.

– Han hann aldrig bli dålig. Tack vare det har hans kropp inte tagit så mycket stryk, säger hans mamma Kristina Larsson.

Ett blodprov från navelsträngen när han var nyfödd visade att han hade en genetisk markör som ökar risken för typ 1-diabetes.

70 procent av bebisarna i Skåne födda 2005–2010 screenades för att hitta barnen med ökad sjukdomsrisk. Samma studier pågår i USA och Finland.

2 525 av de svenska barnen hade förhöjd risk för diabetes, 40 av dem har insjuknat. Riskbarnen kontrolleras med blodprover var tredje månad, för att se om de har antikroppar mot de insulinproducerande cellerna.

– Antikroppar är första tecknet på diabetes. Vi räknar med att dessa barn kommer att få diabetes. Det kan gå på några månader, för andra kan det ta fem år, säger diabetesforskaren Åke Lernmark.

Förhindrar sjukdom

Studien visar att nästan alla barn som insjuknade fick en lindrigare diabetes tack vare att den upptäcktes medan de hade kvar en del av sin insulinproduktion och var symptomfria.

– Vi kunde förhindra att barnen blev allvarligt sjuka. Ju mer egen insulinproduktion barnet har kvar när sjukdomen upptäcks, desto bättre prognos.

Studien presenterades i morse vid den europeiska diabeteskongressen EASD på Stockholmsmässan.

Bör vi införa screening för att hitta riskbarnen?

– Jag anser att Socialstyrelsen bör ställa sig den frågan. Man skulle spara en del av barnens insulinproduktion om man upptäcker sjukdomen tidigt. Då tar det längre tid för skador att utvecklas på olika organ, säger Åke Lernmark.