Caroline fick tillbaka livet med ny medicin

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-01-16

Jag kände mig som stålmannen

Prognosen såg dyster ut när Caroline, 25, drabbades av blodcancersjukdomen KML.

Medicinerna hjälpte inte alls. Ingen donator passade.

Då fick hon prova ett nytt preparat.

– Jag var väldigt dålig, orkade knappt någonting. Plötsligt kände jag mig som Stålmannen, berättar hon och är glad att Glivec nu godkänts för alla med KML.

NY CANCERMEDICIN Cancersjuka Caroline har provat den nya medicinen Glivec och har fått ett nytt liv.

Så sent som i förra veckan beslutade svenska KML-gruppen att överge den tidigare standardbehandlingen med interferon. I stället ska nu alla som får diagnosen kronisk myeloisk leukemi, KML, erbjudas Glivec som nyligen godkändes av EU.

Slipper biverkningar

– Den ger överlägset bäst effekt. Dessutom slipper man mycket av biverkningarna, säger professor Hans Wadenvik på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

I en stor internationell undersökning där man jämfört interferon med Glivec visade det sig att chansen att få bort de sjukliga kromosomerna i benmärgen var nio gånger större med Glivec.

Var femte patient, 20 procent av dem som fick interferon under ett år, blev inte alls hjälpta av behandlingen. I Glivec-gruppen var det bara tre procent.

Stora skillnader

Efter ett och ett halvt år var skillnaderna ännu större.

Bland de patienter som fått Glivec hade 74 procent blivit av med de sjukliga kromosomerna helt och hållet. Av dem som behandlades med interferon var bara 15 procent helt fria.

Caroline hör till de lyckligt lottade.

– Från början såg det inte alls bra ut. Eftersom hon var så ung försökte vi hitta en donator. I 70-80 procent av fallen lyckas vi, men varken i svenska eller utländska register fanns någon med tillräckligt lik benmärg, säger Hans Wadenvik.

Transplantation är fortfarande det enda sättet att bli botad från KML.

Men det är en riskabel operation. Av tio transplanterade överlever sex-åtta.

– Nu när vi fått effektivare mediciner slipper vi ta den risken lika ofta, fortsätter Hans Wadenvik men tillägger att det fortfarande är för tidigt att tala om ett nytt botemedel..

– Vi vet inte om sjukdomen kommer tillbaka om Caroline slutar med medicinen. Inte heller hur länge den fungerar, om kroppen blir resistent med tiden, påpekar han.

Lever normalt igen

Caroline själv är medveten om osäkerheten men ser positivt på framtiden.

– Det känns som om man står mitt i utvecklingen. För bara ett år sen såg allt väldigt annorlunda ut, säger hon och berättar att hon kunnat börja plugga och leva ett helt normalt liv igen.

Caroline Hougner

Följ ämnen i artikeln