Hur vet man att man har diabetes?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-06-25

Eva Örtqvist, överläkare på Astrid Lindgrens sjukhus chattar om diabetes.

Eva Örtqvist säger: Hej! Jag är överläkare på Astrid Lindgrens sjukhus, och specialist på barndiabetes.

josse säger: hej jag undrar om det är lättare att få diabetes om man är lite överviktig?

Eva Örtqvist säger: Ja, den finns två sorters diabetes. Typ 1 drabbar främst barn och ungdomar och behandlas alltid med insulin. Typ 2 drabbar vuxna, och då kan övervikt bidra. Det kan behandlas med bra mat, motion och viktnedgång. Ofta behövs också mediciner. Typ 2 blir valigare även hos yngre i hela världen. Bla på ökad övervikt.

Klasse säger: Hej Eva, kan man äta lite sämre mat om man tränar mycket utan att öka risken för diabetes

Eva Örtqvist säger: Det beror på vad du menar med sämre mat. Om du menar mkt fett och socker, så handlar det om att äta så mycket man gör av med, om man vill gå ner i vikt. Träning är alltid viktigt. Om det innebär att man går ner i vikt, kan man äta lite "sämre". Risken för diabetes typ 2 handlar mycket om övervikt. Kan man undvika det, har man skyddat sig mycket.

muu säger: Hur vet man att man har diabetes, fins det några symptom?

Eva Örtqvist säger: Det vanligaste för typ 1 (alltså när man är ung) är ökad törst, stora urinmängder, viktnedgång, trötthet. Det är enkelt att ställa diabetesdiagnos. Det behövs bara urinprov eller blodprov. För typ 2 är det mer smygande symptom tex trötthet och törst. Det är viktigt att man ställer diagnosen så fort som möjligt. Där är det också blod och urinprov som gäller. Om man inte mår bra ska man inte vänta med att gå till vårdcentralen, utan genast ta prov på blodsockerhalt. Om släktingar har typ 2-diabetes och du är överviktigt ska du vara extra försiktig.

anneli säger: hej eva

en klasskompis till mig har diabetes, kan jag göra något i fall hon får ett anfall?

Eva Örtqvist säger: Om du menar ett anfall när hon blir omtecknad eller förvirrad pga av för lågt blodsocker, en sk känning. Det kan uppstå om det blir obalans mellan insulin, föda och aktivitet. Om någon får sådana symtom ska du alltid ge personen något sött, tex druvsocker, sockerbit, söt saft, juice etc. Det kan aldrig bli fel att ge en diabetiker något sött när den har en känning.

muu säger: Kan alkohol verkligen vara bra?

Man har hört att ett glas om dagen minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar, men också hört att det är vinet i sig som är bra, och då borde det gå bra med alkoholfritt vin, eller?

Eva Örtqvist säger: Det är jättesvårt att svar på. Det finns data som har visat att alkohol i vin verkar ha en skyddande effekt mot hjärt och kärlskador. Men det är alltid viktigt att komma ihåg att överkonsumtion av alkohol är farligare, än den nytta man kan få.

Fia säger: Skulle gärna vilja att du förklarar vad som händer med kroppen om inte insulin ges.

Eva Örtqvist säger: Om man har insulinkrävande diabetes och slutar med insulin, eller om man har odiagnostiserad diabetes, så får man svåra sjukdomstillstånd. Högt blodsocker, det gör att man blir törstig (kroppen vill späda ut det höga blodsockret) och intorkad. Eftersom kroppen inte kan använda näringen man äter (det kräver insulin) kommer kroppen istället att bränna fett, det gör att man går ned i vikt. Då bildas farliga "slaggprodukter" som gör att man kan bli medvetslös. Under processen får man störningar i saltbalansen. Hela det här kallas syraförgiftning.

Sussi säger: Hej en vän till mig har diabetes. Och min fråga till dig hur stor betydelse kostens inverkan har.Jag är relativt insatt i hur man bör äta, snabba och långsamma kolhydrater. Men min kära vän äter enbart snabba kolhydrater samt fett mat..med fel fett??

Eva Örtqvist säger: Vid typ 1-diabetes är det svårt att anpassa insulinbehandling efter enbart snabba kolhydrater. Om din vän bara äter det kan det orsaka svängande blodsocker. Om man har typ 2-diabetes är det ännu viktigare att man använder kosten (dvs långsamma kolhydrater) för att reglera blodsockret. Men som du vet, det är svårt att få personer att ändra sina kostvanor, även om det vet vad som är nyttigt.

Lasse säger: Har använt Lantus två veckor nu! Mycket positivt, men varför skall man ta det på kvällen och inte på morgonen? Det lär ju inte ha något maximum, utan verka ungefär lika starkt under 24 timmar.

Eva Örtqvist säger: Det finns inget som säger att man måste ta det på kvällen, går lika bra på morgon eller middag. Våra erfarenheter på barn o ungdomar är att det är bra att ta det vid 17-18-tiden. Då slipper man en kvällsspruta när man kanske är ute med kompisar, men ändå kan sova på morgonen. Eftersom man har ett bra basinsulin som täcker. Prata med din doktor om du hellre vill ta det vid en annan tid.

malin säger: hej jag är sexton år och väger femtio nio kg och är ett hundra femtio åtta cm lång. Jag känner mig ofta trött och hängig och torr i munnen ,alltså dricker jag mycket vatten, är det ett tecken på diabetes eller är det så för att jag e lite överviktig?skulle bli tacksam för svar

Eva Örtqvist säger: Det är vanligt att man dricker mycket idag. det behöver inte betyda att du har diabetes, utan kan vara en vana. Du har ingen stor övervikt, det handlar mer om hur du själv känner och mår. Det är lätt att ställa diagnso diabetes. Om du misstänker det ska du kontakta din husläkare.

dia säger: jag undrar om man kan bli smittad av diabetes

Eva Örtqvist säger: Nej, det kan man inte. Det är ovanligt att man ens känner någon som har diabetes.

Eva Örtqvist säger: Hoppas ni fått svar på era frågor. Det finns många bra hemsidor tex vårdguiden.se, alltomdiabetes.se. Där kan ni hitta mer information om diabetes.

Följ ämnen i artikeln