Stress påverkar cancer-tillväxten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-25

Betablockare kan bromsa tumörer

Stress kan påskynda och förstärka tillväxten av cancer. Detta är nu vetenskapligt bevisat av forskare vid University of Texas. Samma foskare har också visat att det går att dämpa tumörutvecklingen med blodtryckssänkande medel.

Stress ökar risk för cancer.

Forskarna har länge misstänkt att stress kan ha en negativ påverkan på cancerprognoser. Men det är först nu som det har kunnat bevisas biologiskt hur det går till, skriver Svenska Dagbladet.

Studien, som har gjorts på möss, visar att stresshormoner fäster på särskilda mottagare direkt på tumörcellernas yta. Tumören stimuleras av stresshormonerna till att bilda nya blodkärl och därmed också nya och mer aggressiva cancerceller.

Studien gjordes genom att framkalla äggstockscancer hos möss. Forskarna delade sedan in mössen i olika grupper som sedan utsattes för stress i olika grader.

Det visade sig att den grupp möss som stressats mest också hade det största antalet tumörer. Den grupp möss som stressats minst hade däremot en begränsad tumörtillväxt, och ingen spridning till övriga organ i kroppen.

I ett uppföljande experiment försökte forskarna att stänga av tumörtillväxten genom att ge mössen betablockerare. Detta läkemedel som normal används som blodtryckssänkande för att förebygga hjärt- och kärlsjukdommar, visade sig vara effektivt. Stresshormonet blockerades helt och gav därmed ingen effekt på tumörtillväxten.

– Ingen har tidigare studerat betablockerares effekt på stress hos cancerpatienter. Nu finns ett stort intresse för hur detta kan kombineras med beteendeförändringar för att minska stressen hos cancerpatienter, säger Anil Sood, forskaren som ansvarar för studien, till Svenska Dagbladet.

Mary Örnborg

Följ ämnen i artikeln