Många väljer laktosfritt i onödan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-29

Mjölkmage är ofta sjukdomen IBS

Försäljningen av laktosfria produkter slår nya rekord.

Men ingenting tyder på att fler svenskar blir laktosintoleranta.

Istället kan det röra sig om en helt annan magsjukdom – IBS.

En ny undersökning visar att många personer undviker laktos helt i onödan. Maria Lönnberg, är nutritionist och den som ligger bakom studien som handlar om hur vanligt det är att tro att man är laktosintolerant.

– Det cirkulerar mycket information i medierna om laktosintolerans och produkter. När man känner de här symtomen, att man är lite bubblig och gasig och kanske har ont i magen så ställer man lätt en egen diagnos och tror att det är mjölk man inte klarar av, säger Maria Lönnberg till Sveriges Radios Ekot.

Annan sjukdom

Studien visade att det är allt fler som besöker vårdcentraler runt om i landet för att testa om de har laktosintolerans – men att de flesta inte har det. I de flesta fallen rör det sig om en annan magsjukdom – IBS, irriterad tarm.

Perjohan Lindfors, som är överläkare i mag- och tarmsjukdomar på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm, bekräftar bilden. Bara drygt 3 procent av Sveriges befolkning är laktosintoleranta. Dock påminner symtomen för laktosintolerans med de för IBS, irriterad tarm. Och det sistnämnda är väldigt vanligt enligt Perjohan Lindfors, enligt Ekot.

– IBS finns hos ungefär hos 15 till 20 procent av befolkningen. I Sverige blir det en miljon människor ungefär som har symtom på IBS, säger Perjohan Lindfors.

Ökad försäljning av laktosfria produkter

De flesta som har denna typ av magproblem har så pass lindriga besvär att de inte uppsöker läkare. Istället undviker man alltså laktos i försök att bli bättre. I vilket fall verkar det så om man tittar på försäljningssiffrorna på laktosfria produkter.

– Laktosfria produkter har det senaste året haft en försäljningstillväxt med så mycket som 30 procent. I takt med att fler produkter lanseras är det fler och fler konsumenter som hittar de här produkterna, säger Inger Söderlund, pr-chef på Arla, till aftonbladet.se.

Men det är alltså helt i onödan.

– Många som har IBS undviker mjölk eller köper låglaktosprodukter i onödan. För att lindra problemen kan man i stället gärna äta små portioner ofta och långsamt, säger Perjohan Lindfors, till Ekot.

Följ ämnen i artikeln