Antibiotika onödigt vid inflammerade tarmfickor

Uppdaterad 2012-09-11 | Publicerad 2012-03-22

Har ingen effekt enligt ny avhandling

Tusentals patienter i Sverige med divertikulit, akut inflammation i tarmfickan på tjocktarmen, får antibiotika helt i onödan.

– Detta är mycket allvarligt eftersom det finns en betydande risk för att individen blir bärare av antibiotikaresistenta bakterier, säger Abbas Chabok, överläkare vid kirurgkliniken i Västerås och medicine doktor vid Uppsala Universitet.

Under de senaste 60 åren har divertikulit rutinmässigt behandlats med antibiotika.

Nu visar Abbas Chabok i en ny avhandling att det helt saknas belägg för att antibiotika har någon som helst effekt på inflammation i tarmfickorna.

– Läkare skriver ut antibiotika av tradition och i tron att det ska hjälpa men det gör det inte, säger Abbas Chabok som nu hoppas att hans forskning ska ändra på den regelmässiga förskrivningen.

Avhandlingen visar också på en oroande hög grad av antibiotikaresistens hos de vanligaste tarmbakterierna.

Kryper ner i åldrarna

I studien där 623 patienter med akut divertikulit ingått har hälften behandlats med antibiotika medan den andra hälften inte fått någon behandling alls och resultatet blev att antibiotikan inte hade någon effekt.

Medelåldern för att insjukna i divertikulit ligger på 58 år men trenden är att sjukdomen kryper allt längre ner i åldrarna, vilket oroar Abbas Chabok.

– Det blir allt vanligare att personer i 30-årsåldern drabbas. Min yngsta patient var bara 18 år.

Antalet sjukhusinläggningar till följd av divertikulit ökar också.

Hur märker jag om jag fått sjukdomen divertikulit och när ska jag söka läkare?

– Det börjar ofta med värk i bukens nedre del, man kan få förändrad avföring och feber. Diagnosen ställs med blodprov eller i mer svårdiagnostiserade fall med röntgen, säger Abbas Chabok.

Förebygga inflammation

Att få en inflammation i en tarmficka gör ont, men det är inte farligt så länge det inte brister.

– En vanlig okomplicerad divertikulit läker ut av sig självt men naturligtvis ska antibiotika sättas in om det går hål på tarmfickan eftersom patienten då riskerar att få bukhinneinflammation, vilket är allvarligt, poängterar Abbas Chabok.

Läkarna har inget svar på varför vissa drabbas av divertikulit.

– En teori är att avföringsklumpar retar tarmfickorna så att det uppstår en inflammation som sedan kan sprida sig i ett helt tarmsegment.

Två tredjedelar av alla svenskar över 80 år har divertiklar, men långt ifrån alla får problem.

Ett bra sätt att förebygga inflammation i tarmfickan är att äta fiberrik mat, dricka mycket vatten och motionera regelbundet.

Följ ämnen i artikeln