Vardagsmat gör dig frisk

Uppdaterad 2019-03-25 | Publicerad 2009-01-19

Så undviker du vanliga sjukdomar med rätt kost

lägg om kosten Författaren och läkaren Per-Ove Lind har skrivit boken ”Mat som botar”. Han menar att rätt kost förebygger sjukdomar och till och med botar.

MALMÖ. Här är maten och dryckerna som förlänger ditt liv.

– Två glas vin om dagen är bara bra, säger läkaren Per-Ove Lind.

Även vardagsmat som ketchup, bruna bönor och gröt hjälper mot sjukdomar.

Snart släpps den omarbetade boken ”Maten som botar” av författaren och allmänläkaren Per-Ove Lind, 76.

– Sedan fem–sex år har jag lagt om kosten efter mina egna rekommendationer och jag mår prima, säger han.

I boken går han igenom alla typer av nyttig mat och vilka sjukdomar rätt kost förebygger – och till och med botar.

Det handlar om allt från våra vanliga välfärdssjukdomar som hjärtinfarkt, åderförkalkning och cancer till lindring mot förkylning.

För Per-Ove innebär hälsodieten att han äter två-tre bitar inlagd sill och råggröt eller müsli till varje frukost.

Mycket fisk

– Jag äter fisk till middag fyra–fem gånger i veckan eftersom fisk innehåller det nyttiga fettet omega-3. Rött kött är däremot direkt skadligt för hjärtat.

Nytt i boken är framförallt granatäpplets och blåbärets positiva effekt på hälsan.

– Granatäpplet är antioxidanternas kung. Det innehåller stora mängder av antioxidanten flavonid som finns i alla bär och frukter.

Sotar blodkärlen

– Forskning har visat att försökspersoner som druckit granatäpplejuice inte bara kan förebygga åderförkalkning utan även få den att gå tillbaka. Liksom omega-3 ”sotar” det de små blodkärlen.

Ett par glas vin till den nyttiga maten kan åtminstone män unna sig. Kvinnor bör dricka högst ett glas – de har sämre förmåga att bryta ner alkohol.

– Vin innehåller antioxidanter, men dricker man mer än ett–två glas om dagen tar alkoholens skadeverkningar överhanden.