Utelunchen kan vara rena fettfällan

Uppdaterad 2011-09-02 | Publicerad 2011-03-10

Så undviker du de värsta kaloribomberna

Att äta sin lunch på restaurang kan vara förödande för vikten. Viktklubb.se hjälper dig välja rätt, och tipsar om recept som passar i matlådan.

Enligt en undersökning som gjordes för några år sedan innehåller en genomsnittlig lunch nära 1000 kalorier – halva dagsbehovet för en kvinna.

– Dels är portionerna är för stora, och dels beror det på tillagningen. En matsked olja innehåller 120-130 kalorier, och har man stekt i mycket olja blir det många kalorier i den färdiga rätten, säger Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb.se.

Hur ska man då välja smalt på lunchrestaurangen?

Josefine Jonasson tycker att man ska försöka välja så ren mat som möjligt.

– Undvik röror, feta såser och panerad mat. Ta mycket grönsaker, men undvik sådant som marinerade champinjoner och ta bara lite eller ingen dressing.

Ett fel många gör enligt Josefine är att man tar grönsaker, men på en liten assiett vid sidan om.

– Tanken med att man ska äta grönsaker på halva tallriken är att man ska äta mindre av den andra maten. Den tanken försvinner om man bara tar lite sallad vid sidan om.

Allra nyttigast och bäst för vikten är det förstås att ta med en egen matlåda.

– Då spar man både kalorier och pengar, säger Josefine Jonasson.