Sluta pliktträna – börja smartsporta

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-28

Piggare, gladare och snyggare kropp. Att börja träna är ett av de ­vanligaste nyårslöftena — nu säljs ­träningskort som aldrig förr.

Men många ligger kvar i ­väskan och skaver på ekonomin och samvetet.

Här får du vardagsnära ­träningstips som lättare blir av.

Aftonbladets träningexpert Shirin Rågby Djavidi tränar framför tv:n.

Småbarnsmamman behövde ingen uppvärmning, hon var redan varm efter att ha sprungit till gymmet. Mitt i passet började hennes väska vibrera, det var barnvakten som ringde för att fråga vart nappen låg. Stretchingen hoppade hon över och redan innan hon hunnit torka sig efter duschen satt headsetet i örat igen.

En annan mamma blev så förbannad över att ha glömt baddräkten hemma när hon äntligen hade kommit iväg till simhallen att hon bröt mot alla regler och hoppade i med behå och trosor.

Känner du igen dig?

Mest brutna löftet

Tanken med att köpa träningskort för ett helt år är att man ska tjäna på det, både hälsomässigt och ekonomiskt. Men många, inte minst småbarnsföräldrar, jagar livet ur sig för att hinna träna. Eller stressar iväg till yogapasset för att lära sig att koppla av. Alla vet att det är bra att röra på sig, men hur sjutton ska man få tid? Det som ska vara stärkande blir lätt något knäckande.

Att börja träna är ett av våra mest brutna löften. År efter år toppar träningen listan över nyårslöften tillsammans med en annan vanlig lögn att sluta röka. Men många av oss har för höga tankar om oss själva och om alla träningskort verkligen utnyttjades skulle gymmen vara överfulla.

Klippkorten avskaffas

En amerikansk undersökning bland 8 000 gymmedlemmar visade att bara var femte verkligen använde sina dyra årskort flitigt, resten hade tjänat på att köpa klippkort. Lite förvånande var de som köpte månadskort mer ihärdiga än de som band upp sig för ett helt år.

Men de flesta svenska gymkedjor har avskaffat klippkorten. Av hänsyn till kunderna, hävdar de, eftersom träning är ett långsiktigt projekt. Årskorten bygger på att man ska träna minst en gång i veckan och kostar allt från

2 900—23 000 kronor i Stockholm. Dessutom har de ofta komplicerade regler om man av någon anledning vill göra ett uppehåll.

Få tjänar på årskortet

Trots att företagen gör noggranna uppföljningar vill ingen berätta hur många som verkligen tjänar på att investera i deras årskort. En källa med erfarenhet från flera kedjor uppger att omkring 15–20 procent inte tränar alls efter tre månader, men då är även skadade och bortresta personer medräknade.

I stället för att klämma in ett träningspass lite då och då med andan i halsen, kan det vara bättre både för plånboken och för själen att hitta en form som passar livssituationen. Som håller på lång sikt. Det säger Klara Edlund, filosofie doktor och legitimerad psykoterapeut (KBT) och livsstilsexpert på Aftonbladets Viktklubb.

– Gymkort kan vara jättebra men fysisk aktivitet ska ingå i återhämtningen och inte bli en pålaga som stressar ännu mer. Man ska inte kritisera sig själv för det som inte är möjligt. Det gäller att hitta ett sätt som är görbart i vardagen, säger hon.

Barnvänliga alternativ

Det kanske inte är rimligt att en småbarnsförälder som jobbar ska hinna ta sig till gymmet flera gånger i veckan. Då får man välja mer barnvänliga alternativ och okeja det med sig själv: Mina barn sover, jag kan inte ta mig någonstans men gör ändå det jag kan.

– Min egen favorit är ett tevespel med yoga och styrketräning som man kör hemma. Det är både roligt och innehåller riktiga övningar. Man kan också använda hantlar eller pilatesboll framför teven. Då har man varit fysisk aktiv, säger Klara Edlund.

Ibland snörar hon på sig joggingskorna och sticker ut på stavgång – det tar 45 minuter.

– Det kanske inte är jätteroligt men spar tid, är billigt och ger effekt. Det gäller att hitta sätt som funkar mer än en vecka i taget, säger Klara Edlund.

Är det någon idé om man bara får till det en gång i veckan?

– Det är en fälla att tänka i termer av allt eller inget. Jämför med att gå ner i vikt, det är inte kört bara för att man råkade göra ett avsteg. Om man rör på sig efter förmåga är det jättebra, säger hon.

Ge inte upp

Men ge inte upp bara för att den där irriterande magvalken envisar sig kvar. Det finns tusen skäl att träna även om vikten inte är det främsta. Ett stort reportage i Time Magazine i somras försökte svara på det som många av oss upplevt, att träningen inte automatiskt ger drömkroppen. Förklaringen är att det krävs väldigt mycket, mer än vad man tror, för att förbränna exempelvis en muffins. Närmare bestämt 77 minuter på cykeln och då snackar vi inte söndagstempo.

Se där, ytterligare ett skäl att bygga in träningen i vardagen och bli en smartsportare.