Ät godis med gott samvete

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-03-14

Byt ut chokladen mot skumbananer och slipp bilringar

Om du vill äta riktigt mycket godis är de helt fettfria skumbananerna det perfekta valet.

Ät godis utan att få dåligt samvete eller bilringar. Inget godis är kalorifritt men mycket är helt fettfritt. Du kan äta tio gånger så många skumgodisar som chokladbitar – för samma kalorimängd.

Vill man äta mycket godis utan att lägga på hullet är sega råttor och skumgodis rena fyndet. Det är helt eller näst intill helt fettfritt – det går till exempel 100 Ahlgrens bilar på tio Aladdinbitar. En chokladkaka består av en tredjedel fett och innehåller fler kalorier än en måltid.

– Choklad innehåller ämnen som gör oss glada. Klarar man sig inte utan choklad ska man äta den mörkare med mer kakao. Då blir man fortare tillfredsställd och kan hålla vikten bättre, säger dietist Jaroslava Vagner Svensson.

Godis består i huvudsak av kolhydrater. I vissa lightprodukter utgörs en del av kolhydraterna av nyttiga kostfibrer men även om lightgodis oftast är sockerfritt bör man se upp. En överkonsumtion av godis med sötningsmedel kan ha laxerande verkan. Inget godis är dock särskilt bra ur näringssynpunkt. Varken kolor, skumbananer, lakritsfiskar eller geléhjärtan innehåller vitaminer eller näringsämnen. Med hälsogodis som yoghurtdoppade russin, honungsglaserade nötter, cocosbitar och cashewnötter är det annorlunda.

– De innehåller vitaminer och mineraler även om det ger lika mycket kalorier och energi som vanligt godis. Ofta är hälsogodiset ganska fett, men även i det avseendet är det nyttigare. Det mättade fettet i nötter är mycket sundare än det omättade fettet i choklad, säger Jaroslava Vagner Svensson.

Överviktiga bör avstå från godis

För dem som både tränar och äter mycket är det ingen fara att äta godis. Men en överviktig, 50-årig man bör inte äta godis alls.

– Godis ger ingen näring och många är överviktiga men ändå undernärda. De har fettreserver men brist på vitaminer och mineraler, säger Jaroslava Vagner Svensson.

När sockersuget sätter in går det lika bra att äta frukt eller vitt bröd. 100 kalorier extra varje dag ger ett extra kilo kroppsfett på två månader.

...men utländskt gelatingodis kan vara BSE-smittat

Godis kan ha en koppling till galna-kosjukan. Det är importerat godis som berörs då man ända till i höstas fick utvinna fett ur kadaver i Europa.

Gelatinet i skum- och gelégodis utvinns främst ur svinsvål men även till viss del ur nötdjur. I Sverige och EU-länder görs gelatinet mest av grissvål. Men även av ben, hud och senor från gris och nötdjur.

– Mer än 90 procent av gelatin kommer från grissvål men ja – en liten del tas även från nötdjur, säger Kajsa Gustavsson, veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

– Det är högst osannolikt att det kan finnas smitta i gelatin. Fettet tillhör inte riskmaterial som skalle, hjärna, ögon, tonsiller, ryggmärg och tarm. Dessutom får man inte använda eller utvinna produkter ur kadaver i Sverige sedan 1986, säger Kajsa Gustavsson.

Men det var först i oktober år 2000 som detsamma började gälla för övriga EU-länder. Då godis kan hålla två år på butikshyllor så är garantin inte självklar för importerat godis i Sverige.

Nyligen fick Finland ett misstänkt fall av BSE-smitta på en ko. Där tillverkas Fazers godis.

– Allt gelatin i våra produkter kommer från svin. Det har det gjort de senaste 10 åren, säger Fazers produktutvecklingschef Heli Kulliäinen i Helsingfors.

Godiset som du kan frossa i

Erika Widell