Starkt samband mellan cancer och dålig tandborstning

Publicerad 2013-10-15

Forskning visar koppling mellan dålig munhygien och flera allvarliga sjukdomar

Dålig tandborstning och muntorrhet kan ge livsfarliga inflammationer i tandköttet. Enligt professor emerita Birgitta Söder vid Karolinska institutet finns starka samband mellan dålig munhygien och cancer, hjärtinfarkt, stroke och lunginflammation.

– Inflammationen kan spridas i blodet och hela blodomloppet, säger hon.

En dåligt borstad mun med lite saliv som spolar rent ökar risken att bakterier stannar kvar och orsakar sjukdomar i munnen samt påverkar resten av kroppen negativt. Förutom hål i tänderna och tandlossning kan bakterier i munhålan leda till lunginflammation samt påverka cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

– Inflammationen startar genom bakterier vid tandköttskanten, sedan kan den spridas vidare genom blodomloppet och ut i hela kroppen, säger Birgitta Söder, professor emerita vid Karolinska institutet.

Starka samband

Enligt henne har vissa typer av hjärtinfarkter, cancer och fettavlagringar i halspulsådern en inflammatorisk bakgrund.

– Orala inflammationer påverkar våra kranskärl och det behövs ingen stor inflammation i tandköttet för att den ska spridas, det räcker att det blöder. Varje gång du tuggar får inflammationen sedan en skjuts ut i blodbanan, säger hon.

Även om Birgitta Söder inte vill gå så långt som att säga att inflammationer i munhålan orsakar hjärtinfarkt finns flera studier som visar på mycket starka samband.

– Japanska forskare har hittat munbakterier i hjärtats plack som avlägsnas vid hjärtinfarkt eller stroke, säger hon.

Den främsta orsaken till bristande munhygien är dålig tandborstning men även muntorrhet är ett problem eftersom den gör att bakterierna växer snabbare i munnen.

– Det är extra svårt för patienter med lite saliv eftersom det är en medhjälpare till att hålla rent i munnen. Vissa är så torra i munnen att de inte ens kan tala i telefon, säger Birgitta Söder.

Kan gå fort

Och förloppet från en frisk mun till en sjuk kan gå fort.

– På bara tre till fyra veckor kan en persons tänder och tandkött förstöras, säger Gunilla Klingberg, ordförande för Sveriges Tandläkarförbund. 

Hon menar att man alltid ska vara försiktig med att använda mediciner som leder till minskat saliv.

– Smuts fastnar lättare på tänderna om man har lite saliv och dessutom stoppar man gärna karameller i munnen för att öka salivutsöndringen, säger hon.

Sjukvårdsupplysningen 1177 listar inte mindre än 199 olika mediciner som kan orsaka muntorrhet. Däribland återfinns välkända läkemedel som exempelvis allergimedicinen Tavegyl, Imodium mot diarré och sömnmedlet Imovane.

– Vanliga allergimediciner mot pollen kan orsaka muntorrhet och äter man medicinen under längre perioder vänjer man sig vid att vara torr i munnen i stället för att se det som en varningssignal, säger Gunilla Klingberg.

Äldre i riskzonen

Värst utsatta för dålig tandhälsa är äldre samt personer med funktionshinder eller sjukdomar.

– Det handlar främst om personer med stora obehandlade vårdbehov och personer som är infektionskänsliga, säger Gunilla Klingberg.

En stor grupp i riskzonen är äldre som bor kvar hemma och som börjat ta mediciner på grund av olika sjukdomar.

– Äldre med ett dåligt allmäntillstånd riskerar att andas ner fula bakterier i lungorna eller få infektioner munnen som gör det svårt att äta och därmed leda till undernäring, säger hon.

Hon anser att det behövs större insatser för att hjälpa personer som riskerar dålig munhälsa att få hjälp i tid.

– Vi behöver olika samhällsinsatser som hjälper äldre att komma till tandläkaren och att de får den tandvård de behöver.