Cancer botas med kärnkraft

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-05

Svårt sjuk man blev fullkomligt frisk

ROM

För första gången har ett läkarteam tagit ut levern hos en svårt cancersjuk, placerat den i en kärnreaktor och bombarderat den med neutroner.

Sedan har levern opererats in på nytt.

I dag, mer än ett år efter operationen, är mannen helt symptomfri.

Neutronerna upptäcktes redan på 30-talet. Trots intensiv forskning vid många universitet runtom i världen har man inte tidigare kommit på en metod att använda neutronstrålningen inom medicinen.

Ny metod

Men nu har ett forskarlag under ledning av professor Tazio Pinelli vid institutet för kärnfysik i Pavia i nordöstra Italien tagit fram en metod.

Tidigare har forskarna i första hand tänkt sig använda neutronerna på tumörer i hjärnan. Resultaten har dock till största delen varit negativa.

Det nya i dag är tanken att använda strålningen på organ som kan behandlas efter att de tagits ut ur kroppen.

Aminosyra

En viktig del i behandlingen är att läkarna använder en aminosyra som innehåller bor-isotop10. Patienten får äta stora mängder med aminosyran som tas upp av hans celler. Tumörcellerna är särskilt hungriga på det här ämnet och absorberar mer än fem gånger så mycket som de friska cellerna.

Dödar sjuk cell

När bor10 träffas av neutronerna sönderfaller det och sänder ut två alfapartiklar och en litiumjon. Alla tre utvecklar stor energi som dödar den sjuka cellen medan flertalet av de friska cellerna förblir oskadade.

Ett år efter operationen är mannen nu fullständigt symptomfri och lever ett fullständigt normalt liv.

Åke Malm

Följ ämnen i artikeln