Se möjligheterna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-03

– och börja skörda framgångar på en gång

Människor som fokuserar på möjligheterna i varje situation – som förväntar sig positiva upplevelser de flesta av veckans dagar – är mer handlingskraftiga, mår bättre kroppsligen och själsligen och tar sig snabbare tillbaka efter motgångar.

Det menar docenten och socialpsykologen Bosse Angelöw som skrivit boken Se möjligheterna.

Är glaset halvfullt eller halvtomt? Vaknar du på morgonen fylld av positiva förväntningar på dagen eller oroar du dig för vad som kan tänkas drabba dig innan natten faller?

Om du hör till den senare gruppen kan det vara värt att stanna upp en stund. Vi har nämligen allt att vinna på att sälla oss till framgångsletarna, till dem som lever möjlighetsorienterat, enligt Bosse Angelöw.

– Personer som fokuserar på livets möjligheter har fördelar på alla områden i livet, säger han.

”Vi föds med en inre kärna av optimism”

Bosse Angelöw har arbetat med rådgivning och med att hjälpa enskilda personer och grupper att bli bättre på att se möjligheterna i tillvaron de senaste 25 åren. Han vet att hans råd hjälper.

– Vi föds med en inre kärna av optimism och glädje som kan försvagas eller förstärkas beroende på hur vi bemöts av samhället. Men även om vi har olika förutsättningar har alla människor potential att förbättra sin förmåga att se möjligheter snarare än hinder.

Bosse Angelöw talar om realistisk optimism. Man ska försöka att få in det positiva tänkandet i vardagen men ha rimliga förväntningar, tycker han.

– Att sätta för höga mål leder lätt till besvikelse. Kom i håg att ett litet steg i rätt riktning är bättre än inget alls, här finns ingen quick fix.

”Ha respekt för problemen”

Det handlar alltså inte om att vara naiv och alltid tro att ”det händer inte mig”.

– Man ska ha respekt för problem och vara beredd på att negativa saker kan – kommer att – hända. Men man ska veta att man har styrkan att klara av tunga händelser. När man vet det kan man fokusera på möjligheterna, på vad man vill ska hända.

Det är således inte lönt att bygga upp negativa förväntningar som ett slags skydd mot att bli besviken eller ledsen. Är du till exempel så orolig för att din partner ska lämna dig att du har svårt att känna glädje över att ni faktiskt är tillsammans just nu, är Bosse Angelöws råd att tänka på hur det skulle bli om du blev lämnad.

– Kanske har du eller någon nära dig varit med om att bli lämnad någon gång tidigare? Då vet du att det är tungt en period men att du skulle ta dig igenom det så småningom.

Språket gör stor skillnad

Ett av de viktigaste verktygen på vägen mot ett mer möjlighetsorienterat liv är vårt språk, enligt Bosse Angelöw.

– Mycket handlar om vilka ord vi väljer att använda i tal och tanke. Jag använder till exempel inte ordet utbränd om en person, utan urladdad. En som är urladdad kan bli bättre igen. Det finns en dynamik där.

– Den som andra kallar pessimist menar jag lider av dold optimism. Glädjen finns där bakom. Det är som i dag. Det molnigt utanför mitt kontorsfönster men jag vet ju att solen finns där bakom molnen. Det gäller att alltid påminna sig om det.

Tio tips på vägen:

Ur boken Se möjligheterna

Se möjligheterna (Natur & Kultur).

Bli guldkornsletare: Fokusera på det positiva i tillvaron i stället för problemen. Bli en guldkornsletare i vardagen. Stanna upp och tänk efter vad det är du uppskattar. Fundera över vilka mål du vill uppnå och uppmärksamma dina, små och stora, framsteg på väg mot målet.

Du kan alltid göra något: Om du varken kan påverka eller undvika situationen, så kan du alltid ändra ditt förhållningssätt; att tänka annorlunda, att gilla läget eller att bara dumpa bekymret.

En positiv tanke drar till sig flera positiva tankar: När du tänker på en tanke drar du också till dig liknande tankar. För att skapa en positiv spiral behöver du uppehålla dina tankar på det du vill ha mer av i livet.

Inventera dina tidigare framgångar: Fundera dels över vilka tidigare förändringar du har klarat av på ett bra sätt och dels över vad du är bra på i arbetet och privat. Stärk dig själv genom att tänka på dessa tidigare framgångar och styrkor.

Acceptera positiva erkännanden: Tillåt dig att ta emot positiva erkännanden. Tacka personer som ger dig beröm och låt de uppskattande kommentarerna sjunka in.

Gör realistiska bedömningar: Undvik katastroftänkande, alltså att vanliga situationer kan förvandlas till katastrofer och vi ständigt förväntar oss att det värsta alternativet ska inträffa. Tankemönstret kan förändras genom att du gör en realistisk bedömning av riskerna, i stället för att oreflekterat utgå från att det värsta kommer att inträffa.

Uppmuntra och uppskatta: Tänk igenom och skriv ner hur du kan uppmuntra och uppskatta dig själv. Fundera och skriv även ner olika personer som uppmuntrar och uppskattar dig.

Uppskatta det positiva hos andra: Om du är irriterad på någon, tänk gärna på följande sätt: Varför är jag inte mer irriterad? Genom att tänka så kommer du att uppmärksamma det positiva hos den andra personen.

Uppskatta det positiva hos andra: Om du är irriterad på någon, tänk gärna på följande sätt: Varför är jag inte mer irriterad? Genom att tänka så kommer du att uppmärksamma det positiva hos den andra personen.

Skapa positiva målbilder: Inrikta din uppmärksamhet mot vad du vill uppnå. Att skapa mål är ett sätt att kanalisera din energi mot en önskvärd inriktning.