GI-värdet på kall potatis?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-06-29

Hej!

Potatis har mycket högt GI, men om man kokar den och låter den kallna sägs det att den får lägre värde.

Stämmer det? Ska den ligga till dagen efter? Vad blir GI värdet?

Mvh Eva

Hej Eva! Jag kan inte svara exakt på vilket GI potatisen får eftersom det beror på olika saker såsom mätmetod, typ av potatis osv. men Du har rätt i att GI sjunker om potatisen kokas och sedan kallnar. Det man ska tänka på när man pratar om GI i potatis, och för all del alla livsmedel, är att man pratar om det enskilda livsmedlet, inte om hela måltiden. Om Du äter potatis tillsammans med kött och sås t ex så sjunker GI på hela måltiden eftersom köttet och såsen innehåller fett och protein. Om Du lägger till grönsaker tillsätter Du även fibrer vilket också kan påverka GI i positiv riktning. Detta gör att det är riskabelt och onödigt att stirra sig blind på enskilda livsmedels olika GI-värde.

Hälsningar Josefine Jonasson

Följ ämnen i artikeln