”De trodde att mina problem bottnade i stress”

Uppdaterad 2012-05-04 | Publicerad 2012-05-02

Emelie Palmcrantz, 30, drabbades av glutenintolerans för åtta år sedan.

– Det började med att jag förlorade mycket i vikt och tvingades till ständiga akutbesök på toaletten, berättar Emelie som befann sig på ett idrottsstipendium i USA när sjukdomen slog till med full kraft.

Emilie Palmcrantz har celiaki, glutenintolerans.

– Det liksom smög sig på. Jag fick mer och mer ont, men läkarna hade svårt att slå fast vad det var jag drabbats av. De trodde att mina problem bottnade i stress, säger Emelie, som började med att lägga om kosten och genom uteslutningsmetoden kom fram till att hon drabbats av den livslånga sjukdomen celiaki som en av hundra svenskar lider av.

– Jag hann bli väldigt sjuk innan jag äntligen förstod vad jag led av.

Egentligen hade hon velat åka hem till Sverige direkt när hon började må dåligt, för att göra en ordentlig utredning, men det var svårt att avbryta studierna.

Ärftligt inslag

– När jag så småningom kom hem bokade jag direkt en tid för utredning där läkarna slog fast det jag redan anade, att jag led av celiaki, säger Emelie som då inte hade några symptom alls eftersom hon sedan länge slutat med alla livsmedel som innehöll gluten.

Samtidigt fick även hennes syster och bror diagnosen celiaki. Det fanns alltså ett ärftligt inslag.

I dag har Emelie lärt sig leva med sjukdomen.

– Det är faktiskt inga problem alls. Det handlar bara om att läsa innehållsförteckningen på livsmedlen i affären för att försäkra sig om att de inte innehåller gluten och så länge man sköter dieten fungerar allt alldeles utmärkt och jag kan leva ett normalt liv, säger Emelie som också tycker att restaurangerna blivit bättre på att märka mat som innehåller gluten.

Kräva blodprov

Den enda gången det kan bli lite besvärligt är om hon hamnar på en bjudning hos personer som inte känner till hennes allergi.

– Fast då är det bara att hoppa över maten, det är ingen stor grej, konstaterar Emelie som inte tycker att sjukdomen begränsat hennes liv.

– Att tänka på vad man stoppar i sig är ingen stort problem, det sitter i förlängda ryggmärgen, säger hon och skrattar.

Men vad händer om du av misstag skulle råka få i dig mat som innehåller gluten?

– Jag blir inte jättesjuk, men magen kan bli orolig och skulle jag fortsätta att slarva så blir det en väldig obalans och man förstör magen på längre sikt plus att man får väldigt ont.

Hennes råd till andra som har symptom som kan tyda på celiaki är att kräva att få ta ett blodprov hos läkaren.

– Låt dig inte avfärdas med att dina magproblem beror på stress. Ett annat tips är att beväpna sig med tålamod. Besvären försvinner inte över en natt om du slutar med mat som innehåller gluten. Det tar tid för magen att läka och innan man kan se resultatet, säger Emelie.

Fakta

Namn: Emelie Palmcrantz. Ålder: 30. Gör: Arbetar som formgivare. Bor: I Stockholm. Intressen: Att umgås med släkt och vänner

Följ ämnen i artikeln