Superbroccolin som sänker ditt kolesterol

Publicerad 2011-10-27

Dunderhonung i all ära... Broccolin är den nya supermaten.

I alla fall om man ska tro brittiska forskare.

De har tagit fram en ny superbroccoli – som sänker kolesterolet.

Att broccoli innehåller mycket järn vet de flesta redan om.

Men den nya typen av broccoli, framodlad av brittiska forskare, innehåller dessutom höga nivåer av glucoraphanin - ett ämne som tros minska risken för hjärtsjukdom, skriver AP.

– Grönsaker är redan ett medicinskåp. När du äter den här broccolin får du mindre kolesterol i blodet, säger Richard Mithen, en av forskarna vid Institutet för matforskning i Norwich, England, som ligger bakom studien.

Glucoraphanin fungerar genom att bryta ner det fett som annars riskerar att täppa till blodådrorna.

Anticancerogent

Ämnet används av växterna för att bekämpa insekter. Men hos människan verkar glucoraphanin stimulera immunförsvaret för att bekämpa cancer.

– Glukosinolater som grupp har anticancerogena egenskaper. Och de förekommer inom hela kålfamiljen, inte bara i broccoli, säger Marie Olsson, professor i trädgårdsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Men broccoli är det enda livsmedlet som innehåller några större mängder av glucoraphanin, skriver AP.

För att få fram "superbroccolin" korsade Mithen och hans kollegor en vanlig brittisk broccoli med en siciliansk variant som inte har den "blommiga" buketten, men däremot ovanligt höga nivåer av glucoraphanin.

De brittiska forskarna studerar nu hur testpersoner påverkas av att äta superbroccoli jämfört med vanlig broccoli.

I dag säljs broccolin under namnet Beneforte i de amerikanska delstaterna Californien och Texas.

Snart når den de brittiska grönsaksdiskarna. Där säljs den som en av flera sorters särskilt förstärkta grönsaker. Bland annat finns svamp med extra D-vitamin samt tomater och potatisar med extra selen, skriver AP.

I Sverige finns inte Benaforte till försäljning.

Framtidsvision

Tills produkten testats av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten tycker Marie Olsson att det är för tidigt att uttala sig om dess hälsoeffekter.

Men hon tror på grönsaker som framtidens medicin.

– Det är en möjlig framtidsvision. Vi vill ha livsmedel som är bra balanserade så vi får i oss de ämnen vi behöver naturligt, säger Marie Olsson.

På SLU studerar man både den naturliga variationen av viktiga ämnen och hur olika odlingsmetoder kan påverka grönsakernas näringsinnehåll.

– Jag tror att det finns ett intresse att få fram mer nyttiga naturliga produkter. Fördelen med den naturliga variationen är att man inte kommer upp i de farliga nivåerna som man lätt gör när man tar tillskott, säger Marie Olsson.

Om den nya broccolin är godare än den vanliga grönsaken är oklart.