Vatten kan ge barnen diabetes

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-24

En förstudie i Norge har upptäckt ett eventuellt samband mellan surhetsgraden i dricksvatten och typ 1-diabetes.

Studien visar att barn som dricker vatten med ett pH-värde mellan 6,2 och 6,9 löpte 3,7 gånger större risk att diagnostiseras med typ 1-diabetes jämfört med barn som dricker mindre surt vatten.

Rapporten publicerades i september-numret av tidskriften Diabetes Care, skriver ReuterHealth.

pH-värdet anger vattnets surhetsgrad och varierar beroende på antalet vätejoner, ju färre joner desto högre pH-värde. pH på dricksvatten ska ligga mellan 7,5 och 9,0. Ju lägre nummer, desto starkare är surhetsgraden.

Men även om forskarna inte tror att det är enbart surhetsgraden som orsakar diabetes, så indikerar upptäckten att det kan vara en annan, nära besläktad faktor.

Forskarna vid Aker och Ulleval Universitetssjukhus i Oslo tog vattenprover från 64 barns hem med typ 1-diabetes och 250 friska barn.

Diabetes är en av våra vanligaste folksjukdomar, där blodets innehåll av socker, eller glukos, är onormalt högt. Det finns två former: typ 1 (barn och ungdomsdiabetes) och typ 2 (vuxendiabetes). Diabetes bryter ut när bukspotskörteln bildar för lite insulin.

Barndiabetes ökar lavinartat i Sverige. På 20 år har antalet barn som drabbas av diabetes mer än fördubblats.

Läs mer: www.diabetes.se

Följ ämnen i artikeln