Svampen som lever på din hud

Uppdaterad 2012-06-08 | Publicerad 2012-06-07

Det finns flera hundra olika typer av svamp som kan sätta sig i huden, på naglarna eller på fötterna.

Svampen sprids från både människor och djur, och vissa har lättare att drabbas än andra.

Det finns faktiskt en ärftlig gen, säger Jan Faergemann, professor på hudkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Det finns många olika orsaker till att smittas av svampinfektioner i huden, men vanligast är att man får svampen från antingen djur eller andra människor. Man kan också få svampinfektioner om man tvättar sig mycket, diskar mycket eller använder många rengöringsprodukter, och då sätter sig svampen i händer och nagelband. Det går inte att skydda sig helt från svamp, men den kan undvikas.

– Om man vistas i områden där många djur har risk för svampinfektion bör man undvika att klappa djuren. I simhallar kan det vara bra att ha badskor innan man kommer in till bassängen för att undvika fotsvamp, säger Jan Faergemann.

Ärftlig gen

Just fotsvamp kan indirekt smitta mellan människor. Om någon med svamp rör sig i exempelvis ett badhus kan fötterna fjälla, och i dessa fjäll finns svampen. När nästa person då kommer i kontakt med fjällen genom att trampa på dem finns risk för att smittas av svampinfektion.

– Någon form av svamp kan alla få, ingen är immun. Men just fot-och nagelsvamp skiljer sig lite åt, för vissa människor har större benägenhet att få det. Det finns faktiskt en ärftlig gen, säger Jan Faergemann.

Fotsvampen känns igen genom att det blir geggigt mellan tårna, ofta mellan fjärde och femte tån, och det kan lukta illa, och cirka 10 procent av befolkningen är drabbad. Nagelsvampen gör att tånaglarna blir tjocka, missfärgade och kan lossna, och fotsulorna kan också fjälla. Men det finns hjälp att få.

– Fotsvamp behandlas med receptfritt svampmedel, och till nagelsvampen finns olika lokalbehandlingsmedel, exempelvis krämer och salvor. Det finns också lack och gel som man kan stryka på naglarna, och vid svårare infektioner kan man ta svampdödande medel i tablettform.

Fläckar och utslag

Det går även att drabbas av svamp i huden, exempelvis ringorm. Namnet kommer av de fläckar som svampen bildar, som först är små men sedan växer sig större och får den karaktäristiska formen av en ring. En eller två fläckar kan behandlas med utvärtes medel, men vid fler fläckar behandlas svampen med svampdödande tabletter.

– Ringorm går i epidemier. Om någon varit i kontakt med ett smittat djur kan det komma en epidemi, säger Jan Faergemann.

Jan Faergemann poängterar också att man ska gå till en läkare för att få en diagnos om man misstänker att man har svamp.

– Man får inte tro att man känner igen allting och att man kan se svamp. Om du plötsligt får en massa utslag på kroppen är det bra att söka hjälp så snabbt som möjligt.

Följ ämnen i artikeln