Vanlig maginfluensa kan utlösa IBS

Uppdaterad 2012-10-05 | Publicerad 2012-03-16

En helt vanlig maginfluensa kan utlösa den smärtsamma tarmsjukdomen IBS.

– En riskfaktor för att drabbas är om man mår psykiskt dåligt i samband med att maginfluensan bryter ut, säger professor Magnus Simrén, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

En tredjedel av alla svenskar med IBS, det vill säga närmare en halv miljon, beräknas ha insjuknat i samband med kräksjuka.

Varför magsjuka triggar igång IBS vet läkarna fortfarande inte.

– Man kan tänka sig två teorier - att magsjukan i sig startar upp en inflammatorisk retning i tarmväggen och det andra är att man stökar runt i tarmens mikrobiologiska flora, säger Lars Agréus, professor i allmänmedicinsk gastroenterologi vid Centrum för Allmänmedicin, Karolinska Institutet i Solna.

 När ska jag börja misstänka att min maginfluensa gått över i IBS?

– Om magproblemen fortsätter en månad efter att en vanlig maginfluensa borde vara över bör man kontakta en läkare för att få en diagnos och på så vis kunna utesluta andra problem med tarmen, säger Lars Agréus.

Folksjukdom

Irritable bowel syndrome, IBS är en av våra vanligaste folksjukdomar. Uppskattningsvis 15 procent, det vill säga närmare en och en halv miljon svenskar, lider av kolon irritable som är en funktionell mag- och tarmstörning.

En sjukdom som försämrar livskvaliteten avsevärt hos den som är drabbad, bland annat i form av otaliga – eller för få – toalettbesök på grund av den egna oförmågan att kunna reglera tarmen.

Satsning på forskning

Det finns ännu inga prover eller undersökningar som visar om man har IBS, men en karaktäristisk sjukdomsberättelse och några enkla prover för att utesluta andra sjukdomar räcker oftast för diagnos.

Mycket forskning satsas på IBS, men ännu har man inte funnit orsaken till varför vissa drabbas av sjukdomen. Troligtvis är det en samverkan av både kroppsliga, psykologiska faktorer och ärftlighet.

Följ ämnen i artikeln