Nytt läkemedel kan ge kortare förlossning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-14

Snart kan den fruktade smärtan under förlossningen bli – om än inte mildare – så åtminstone mindre utdragen.

Ett nytt läkemedel som skyndar på förlossningen kan nämligen vara i bruk inom fem år, skriver Sydsvenskan.

Olidligt många timmars plågsamt krystande är många kvinnors största skräck inför förlossningen. Och det finns skäl att oroa sig.

– Närmare 30 procent av alla förstföderskor i Skandinavien har i dag långdragna förlossningar, säger Anna Åkerud som är doktorand vid Lunds universitet till Sydsvenskan.

Hon har i sin avhandling studerat vad som händer i livmodern och livmoderhalsen före förlossningen

Entydigt resultat

Anna Åkerud kan nu visa att de gravida kvinnor som får läkemedlet heparin i genomsnitt har förlossningar som varar i sex timmar, medan obehandlade kvinnors förlossningar varar tre timmar längre, i genomsnitt nio timmar.

Heparin är ett propplösande medel och att ge medlet i sin ursprungliga form skulle öka risken för blödningar vid förlossningen.

Nu har man emellertid lyckats plocka bort de blodförtunnande egenskaperna samtidigt som de verksamma substanserna som förkortar förlossningen finns kvar.

Minskar risk för akut kejsarsnitt

En nyligen genomförd fas två-studie som omfattade 263 kvinnor visar också på heparins positiva effekter. I studien kunde man se att risken för såväl utdragna förlossningar som för komplikationer och akuta kejsarsnitt minskade hos kvinnor som behandlats med läkemedlet.

Gunvor Ekman-Ordeberg, som är professor i gynekologi och obsterik vid Karolinska institutet, säger till Sydsvenskan att det i dag inte finns något läkemedel som fungerar fullt ut när det gäller att påverka förlossningens förlopp, men att studierna är lovande.

– Om fem år kan vi ha ett medel mot utdragna förlossningar, säger hon.