Skyll dig själv!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-30

Professorn: Även rökare ska ha bästa vården

Sämre vård, en nedlåtande attityd – och stora regionala skillnader.

Så diskrimineras den nya kvinnosjukdomen lungcancer.

– Mest upprörande är skillnaden, även i dödlighet, mellan socialgrupper. De med tjock plånbok klarar sig bättre, säger Roger Henriksson, professor i onkologi.

I måndags berättade vi om Anita, Cecilia och Ingrid som stöttar varandra genom sina livs svåraste tid, i går om Ing-Marie som mot alla odds överlevt.

Varje år diagnosticeras 1 500 svenska kvinnor med lungcancer. Och antalet ökar för varje år – lungcancer har gått om bröstcancer som den sjukdom som skördar flest svenska kvinnoliv.

Ändå är forskningen eftersatt och överlevnaden efter fem år bara 15 procent.

Väntetiden från första läkarbesök till behandling är längre än föreskrivna tre veckor.

Bara 20 procent av tumörerna upptäcks i tid för operation.

Var femte patient får ingen behandling alls.

– Dessutom är de regionala skillnaderna åt helskotta. Varje lungcancerpatient borde få träffa en specialist men bor man långt ifrån ett universitetssjukhus eller annat lämpligt sjukhus är det inte så. Och patienter screenas inte, trots att man vet vilka som tillhör riskgruppen.

Lågt prioriterat

Roger Henriksson vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå ägnar stor tid åt att informera om lungcancer – och kräva att patienterna ska få bästa vården.

Han efterlyser mer statlig information kring rökningens effekter, och mer forskningspengar.

Lungcancer får i dag lägre forskningsanslag än prostata-, tarm-, bröst-, hjärn- och blodcancer. Enligt Cancerfonden beror det på att få forskare ägnar sig åt lungcancer.

Professorn menar att kostnadseffektivitet tillsammans med ett moraliserande synsätt – att den som röker får skylla sig själv – ligger bakom lungcancerns låga prioritet inom sjukvården.

Väntetiderna är värst

– Högre socialgrupper är mer pålästa och ställer högre krav på sjukvården. De andra finner sig. Och detta vägrar man inse från politiskt håll. Sjukvården måste bli mer aktiv när det gäller lågutbildade patienter. Alla patienter, oavsett sjukdom, har rätt att få bästa vården. Det är en fråga om etik, att vi tar hand om barn, äldre och sjuka.

Anders Jonasson, ordförande i Stödet, patientföreningen för lungcancer, tycker att väntetiderna är värst.

– En bilbesiktningstid kan man få samma dag men en lungcancertumör får vänta i månader. Många patienter hinner nå nästa stadium i sjukdomen innan de får hjälp, säger han.

Själv var den före detta sportjournalisten och storrökaren 47 år när han hösten 1999 opererades för lungcancer och fick både cellgifter och strålning.

– Jag fick behandling efter sju dagar. Annars hade jag inte suttit här i dag.

”Många rökare skäms”

Nu hjälper han andra patienter och anhöriga.

– Många av rökarna skäms och ber därför inte ens om stöd, och det är tragiskt.

Roger Henriksson vill rannsaka skyll dig själv-attityden.

– Många börjar röka i unga år när man inte är mogen att ta ställning till faran. Var ska vi dra gränsen för självförvållade problem? Om jag gillar att åka skidor fort, ska jag inte få hjälp om jag åker in i ett träd? Ska jag ligga där då?