Hej, herr Kantarell!

Publicerad 2012-09-04

Kantarellen har fått sitt namn från franskans chanterelle, som betyder liten bägare. Ingen kan väl ha ­missat att de guldgula klimparna faktiskt ser ut just så. ­Nyplockad har kantarellen en doft som svampkännare be­skriver som fruktig, och smaken är en av de starkaste bland de ­ätliga svamparna.

Från högsommaren till hösten kan du plocka ­kantareller i ­både löv- och barrskog. Svampen ­gillar fukt och växer snabbt om den får regn och värme.

Flera svampar är giftiga, men inte kantarellen.

Kanske var det ändå oron för förgiftning som ­hindrade svenskarna från att äta svamp förr i ­tiden.

Överklassen började äta svamp i Sverige i ­slutet på 1600-talet, men det tog f­lera århundraden innan det blev mer allmänt accepterat.

Kantarellen smakar mycket men innehåller inte så många ­näringsämnen och nästan inget fett alls. Den är en kalori­snål och helt naturlig smaksättare.

Smak och konsistens sätter piff på det mesta, men en smörgås med ett berg av smör­stekta kantareller på – det är nog allra godast ändå. Smöret är kanske inte det ­nyttigaste, men lyckan av smaken är en solklar ­humörhöjare, som nog också får räknas till kanta­rellens positiva hälsoeffekter.

Hemligt vapen: gynnar matsmältningen

Svamp inne­håller kostfiber som håller magen i gång.

Anfaller: din inneboende soffpotatis

Plockar du svampen själv i skogen får du både prome­nad, frisk luft och god närodlad mat – ett perfekt hälsoupplägg.

Supekrafter: D-vitaminboost

Kantareller innehåller gott om ­D-vitamin som finns kvar i svampen även efter tillagning och kan tas upp av kroppen direkt när du äter dem. ­D-vitaminbrist kan bland annat orsaka skelett­sjukdomar och inflammatoriska sjukdomar.