Bukfett kan ge cancer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-23

Ny studie avslöjar riskerna

Rund om magen?

Stort midjemått ökar inte bara risken för diabetes – utan även för cancer.

– Det är i flera avseenden farligare att ha högt midjemått än högt BMI, säger Claes-Göran Östenson, professor och diabetesexpert.

Både typ 2-diabetes och cancer ökar med galopperande hastighet i västvärlden. Under veckan träffas 14 000 delegater från hela världen under en diabeteskongress på Stockholmsmässan.

Det absolut senaste inom diabetesforskningen är kopplingar till cancer.

– Typ 2-diabetes fördubblar risken för cancer, men vi vet inte varför, säger Claes-Göran Östenson, professor i endokrinologi på Karolinska Institutet.

Även dödligheten i cancer är högre bland diabetiker.

Fyra riskfaktorer

Den förändrade livsstilen ligger bakom ökningen av båda sjukdomarna. De har fyra gemensamma riskfaktorer: låg fysisk aktivitet, ohälsosam kost, övervikt och rökning. Dessa ökar inte bara risken för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, utan också för cancer i bröst, prostata, tarm, njurar, bukspottskörtel och lungor (rökning).

Man vet att bukfetma ökar risken för typ 2-diabetes. Risken fördubblas på sikt om midjemåttet överstiger 83 centimeter hos kvinnor och 93 centimeter hos män.

I morse avslöjade en ny tysk studie att ett stort midjeomfång även ökar risken för olika slags cancer. Sambandet är starkare än för BMI och cancer.

Farligare än högt BMI

– Det är farligare att ha högt midjemått än högt BMI både när det gäller risken att utveckla diabetes och cancer. Jag skulle själv föreslå att man mäter midje­måttet, eftersom det är enkelt att mäta, säger Claes-Göran Östenson.

Kroppens ämnesomsättning påverkas av de olika riskfaktorerna och forskarna undrar nu om det kan vara något i ämnesomsättningen – metabolismen – som triggar i gång cancern.

Medicin finns

– Personer med typ 2-diabetes har ofta förhöjda nivåer av insulin. Det är en tillväxtfaktor för alla celler. Man tror därför att insulin kan spela en roll för uppkomsten av cancer, säger Claes-Göran Östensson.

Samtidigt tycks en diabetesmedicin från 50-talet – Metformin – kunna bromsa cancer. Den minskade cancerrisken med 40 procent hos diabetiker, enligt en ny studie som presenterades i går.

TYP 2-DIABETES ÖKAR KRAFTIGT

Typ 2-diabetes ökar kraftigt i hela västvärlden.

55 miljoner är drabbade i Europa.

300 000 svenskar är drabbade (3–4 % av befolkningen).

Risken att insjukna ökar dramatiskt ju äldre man blir.

Orsakas är att kroppen inte kan producera tillräckligt med hormonet insulin eller på att insulinet inte ger full effekt.

Symptom är främst trötthet, ökad törst, ökade urinmängder.